Mezőkövesdi derű műhely

majort
2023. 07. 20., cs – 10:46

Derű Annamáriával beszélgettem különleges tevékenységéről, alkotói munkájáról, aki akril festményeket, különböző dísztárgyakat, verses füzeteket készít.

Az alkotásvágy gyermekkorom óta életem része. Csak a kifejezésformák változnak az Élet sodrában. Érettségi után Hatvanban, majd Debrecenben tanultam a tűzzománcozást 2-2 évig. Itt kötöttem szorosabb barátságot a szimbólumok világával, és a rekeszzománc technikával együtt beleszerettem eme egyszerű, mégis sokatmondó látásmódba. Az elkövetkező 4 évben saját műhelyemben alkottam és fejlesztettem tovább a megszerzett tudást. Rekeszzománc képeimmel kiállításokon, vásárokon szerepeltem.
Fiaim születése után,(2003, 2006) a pasztellkréta lett a kifejezési eszközöm.
Kiállításon „dekorációs” anyagként feltett verseim nagy érdeklődést váltottak ki, ezért megjelent első verses füzetem Lélekvitamin címmel. Harmadik fiammal (2011.) együtt látott napvilágot második verses füzetem, a Csillagtánc.

Újra technikát kerestem, melyben ötvözni tudom a pasztell érzékeny színátmeneteit és a rekeszzománc fémkontúros karakteres, foltszerű világát. Az akrilfestékben találtam meg ezt az anyagot, melyben az elmúlt évek összegyűjtött formai és tartalmi mondanivalóját leghitelesebben tudom átnyújtani.
2016-ban felkértek egy 24részből álló grafikai sorozat elkészítésére. Következő kiállításomon (2018.) már ez a bátor kifejezésforma is teret kapott.

2019-ben megjelent Fénymag c. verses füzetem új festményekkel, versekkel. 2020-ban rajzoltam egy 37 egységből álló sorozatot, amivel bemutatom létünk alap energiáit, mozgató rugóit, megélési eszközeit szimbólumok segítségével. Így született meg a Javaskártya A.-Zs.

Mi motivál, mi adja az erőt az alkotáshoz?

Az élet teremtette helyzetek megoldásával, lényem áttranszformálásával járom utamat. Tanultam tanfolyamokon és képzéseken (agykontroll, lélek-test tánc, táltos hagyomány, jóga, asztrológia, családállítás, zen buddhizmus, párkapcsolati coach képzés).

Mi a célod, a mondanivalód?

Célom, hogy ami megszületik rajtam keresztül, segítse a léptet, színt adjon a világnak, mosolyt a szívnek. Mert tudom és látom csodaszép lelkedet és azt is, hogy a rátapadt koszt csak te tudod eltüntetni róla. Az alkotások, a versek (női csoportok és egyéni beszélgetések) által viszont segíthetek rálátni, irányfényt találni, önmagad hangját meghallani.

Mi az üzeneted azoknak, akik felkeresnek?

Tudd, hogy szeretve vagy, nem vagy egyedül! Veled vagyok.

 

Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: facebook.com/annamaria.potanebartok