Átadták a Hungarikum Liget Kárpátia Rendezvényházát

majort
2023. 06. 28., sze – 09:31

Átadták a Hungarikum Liget, korábbi nevén Lakitelek Népfőiskola tíz éven át tartó fejlesztéssorozatának utolsó beruházását, a tartalékkerettel bruttó 3,417 milliárd forintból megépült Kárpátia Rendezvényházat 2023. június 24-én.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a népfőiskola felújítási és beruházási munkálatai kiemelt kormányzati támogatással 2013-ban indultak, és a Kárpátia Rendezvényház átadásával fejeződtek be. A 26 hektár területen fekvő Hungarikum Liget felépítésén több mint háromezren dolgoztak.

A Hungarikum Liget honlapján olvasható bejegyzés szerint az 1000 fő befogadására alkalmas, 442 ülőhelyes Kárpátia Rendezvényház nem csupán a konferenciák és kulturális rendezvények központja. A kultúrház többek között teret biztosít sportrendezvények lebonyolítására, valamint akár nagyobb koncertek, színházi előadások, találkozók, táncházak megtartására is.

A területen fekvő Hungarikum Hotelt 2022 szeptemberében adták át. A ZÁÉV Zrt. és a FERROÉP Zrt. kivitelezésében megépült négycsillagos hotel 79 szobával várja a kikapcsolódni vágyókat.

A rendezvényházzal teljessé vált a komplexum

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki jókívánságait. Üzenetében úgy fogalmazott: „a Lakitelek Népfőiskola és a belőle kivirágzó Hungarikum Liget története közel négy évtizeddel ezelőtt eresztett gyökeret”, a Duna-Tisza közén fekvő pusztaságon elindult a népfőiskolai mozgalom, megépültek a különböző rendezvénytermek, sportlétesítmények, éttermek és szálláshelyek. Most pedig a sikertörténet elérkezett újabb fejezetéhez. A Kárpátia Rendezvényház átadásával „végre kiteljesedik ez a példaértékű kezdeményezés” − írta a kormányfő.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója köszöntőjében emlékeztetett, hogy a Lakitelek Népfőiskolából indult útjára keleti nyitás gondolata, valamint a hungarikum törekvés is, amelyből később törvény született, hiszen 1993-ban, az akkor átadott Kölcsey Házban tartották meg az első hungarikum konferenciát.

A ma már Hungarikum Liget nevet viselő komplexumban a nyomda és kiadó, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, a könyvtár, a helytörténeti gyűjtemény, a Bibliaház, a népfőiskolai hálózat, a filmes műhely, az üvegház és zöldségfeldolgozó, a fúrt kutak, a fürdő és az uszoda, a szálloda, a lovarda, mind-mind egy nagy egység részei, amelyek tökéletesen illeszkedve egymáshoz alkotnak egy egészet. Elengedhetetlen azonban a működéshez a Hungarikum Liget közel 300 munkatársának nap mint nap végzett munkája is − tette hozzá.

 

Forrás: MTI, magyarepitok.hu
Fotó: Bús Csaba/MTI