Már amerikai éttermek is keresik a világbajnok nagymarosi csiliszószt

majort
2023. 05. 14., v – 06:56

Nagy Gábor az elmúlt években is hozott már el jó néhány kategória győzelmet, de olyat még nem élt át, hogy az összesített pontozásban is az egyik Gabko Chili legyen a világ legjobb csiliszósza. Alig telt el két nap a lousianai eredményhirdetés óta, már több amerikai étterem keresi vele az együttműködést, miközben egy hongkongi hamburgerlánc is szívesen vinné a szószát, írja a forbes.hu.

Korábban már mi is írtunk arról, hogy a Los Angelesben rendezett chiliszószok világbajnokságán a nagymarosi Nagy Gábor, alias GaBko a Zip’s Sörfőzde együttműködésével készült GaBko Chili Ale Mango Habanero szósza, gyümölcsös chiliszósz kategóriában világbajnok lett.

Gábor meglepődött, mikor megtudta, hogy a csiliszósz vb összesített pontozásában első helyen végzett.

Gábor a Forbes-nak azt is elmondta, nem olyan régen kezdte a csilizést és teljesen autodidakta módon, folyamatos kísérletezéssel csiszolta a tudását és bővítette a termőterületét. Életében először 2011-ben találkozott a csilipaprikával, méghozzá egy finnországi nyaraláson.

Egy évre rá 35 palántát nevelgetett az ablakpárkányán, majd folyamatos kísérletezésbe, kutatásba, blogolásba kezdett.

Aztán egyik dolog követte a másikat: 2013-ben elindította a csili kertész fórumot, 2014-ben már csilifesztiválokra, világbajnokságokra járt, 2015-ben megszületett a Gabko Chili tanya Nagymaroson. 2017-ben már 1300 tő paprika termett egy új, nagyobb telken, tavaly pedig elkezdődött egy új üzem építése több millió forintos beruházással és hitelből.

Eddig is apránként építkeztem, a jövőben is ezt akarom tenni, csak azt vállalom be, amit úgy tudok teljesíteni, hogy nem megy a minőség rovására.– mondta el Gábor.

Nemrégiben egy hongkongi hamburgerlánctól kapott megkeresést, mert jártak nála és nagyon ízlett nekik valamelyik szósza, de ez egy ideig még nehezen vállalható méretű piac. A tárgyalások azért elkezdődtek, és a friss világbajnoki cím amerikai érdeklődőket is hozott. Ezek ma inkább elméleti lehetőségek, hisz jelenleg ott tart, hogy épp készül kistermelőből céggé vagy vállalkozóvá alakulni.

 

Forrás: Sokszínű Vidék
Fotó: GaBko Chili fb