A méz a természet csodája- a Lövey Méhészet története

majort
2023. 04. 28., p – 10:57

Lövey Attila méhész őstermelő és regisztrált-ellenőrzött kistermelő, villamosmérnök, 2008-ban kezdtem el méhészkedni. Vallja, hogy a méhészetet megtanulni sok év gyakorlati tapasztalata és elméleti tudás is szükséges.

Attilát kértük meséljen méhészetéről és arról, hogy hogyan is indult el ezen az úton.

- Miskolcon születtem, szüleim nem méhészkedtek. Gyermekként kertes házban nőttem fel, s volt egy külön telkünk messze a város szélén. A cél eleinte az itteni gyümölcsfáink jobb megporzása volt.

A "Méhészet" folyóiratban találtam Járányi Ferenc kerepesi méhész elérhetőségét, aki kezdők tanítását is vállalta. Elmentem hozzá, nála dolgoztam először méhekkel, majd tőle vettem méhcsaládokat, hogy önállóan is gyakorolhassam otthon azokat a munkákat, amelyeket előzőleg vele együtt végeztünk el.

Mivel a méhészkedés felelősségteljes munka, ezért elvégeztem OKJ-s méhész tanfolyamot is abban az évben, hogy a szakmai végzettség, elméleti is meglegyen, s mert megtetszett, érdekelt a téma.Az első jó években méhegészségügyi felelősi feladatokat is elláttam a környékemen.

A méhészetben a feladatok a méhek biológiájához, a virágokhoz (időjáráshoz is) igazodnak, éves munkaciklusok vannak, melyekre előre készülni kell, hogy sikeresen elvégezhetőek legyenek.

Jelenleg két telephelyen tartom a méheket, Miskolc határában és Vattán, állományom 35-40 méhcsalád. Mivel egy kisebb állomány működtetése is komoly anyagi befektetést igényel, fontos a feladatok tervszerű végrehajtása, amelynek során mindig alkalmazkodni kell a változó körülményekhez is.

Már a kezdetekben az volt a célom, hogy kiváló minőségű mézet, méhészeti terméket állítsak elő, hogy a természetnek ezt a csodáját közvetíteni tudjam a vásárlók, s mindenki más felé is, hogy észrevegyék az emberek, milyen csodálatos természeti folyamatok zajlanak körülöttünk.

A méhek alapvetően egészséges "kaptártermékeket" állítanak elő: méz, propolisz, gyűjtetett virágpor, lépesméz, méhpempő, méhviasz, méhkenyér. A méz egyéb értékes anyagai mellett olyan összetett természetes cukrokat is tartalmaz, melyek a gyermekek szellemi fejlődésében (idegsejtek) is nélkülözhetetlen szerepet játszanak. A virágpor összetételét tekintve az ételek királyai közé lenne sorolandó, a méhkenyér még nála is többet tud, hasonlóan a méhpempő. A méhkenyér a betárazott, tejsavas érlelésen keresztülment virágpor, melyben a kiindulási anyagnak feltáródnak az értékes anyagai, könnyebben emészthető, új értékes anyagok is képződnek benne.

Vásárolható termékeim a pergetett mézek, lépesméz, propoliszos méz, propolisz tinktúra, s időszakosan a virágpor. A mennyiség helyett inkább a minőségre figyelek, s arra, hogy a vásárlók valóban elégedettek legyenek azzal, amit kapnak.

A varroa atka elleni vegyszeres kezeléseket már kezdetektől úgy végeztem, hogy az megfelelő legyen az ún. bioméhészeti ajánlásoknak, hogy nyugodt szívvel ajánlhassam bárkinek, és ha rákérdeznek, eljönnek megnézni, akkor a teljes méztermelési folyamat átlátható, tiszta, egészséges legyen. Ez nem könnyű út, de kellő tapasztalattal és gyakorlattal megoldható.

Kristályos mézeimet nem melegítem ki folyékonyra, csak annyira, hogy éppen megpuhuljon, s akkor kanállal átmozgatva üvegezhető, miután beérkezett a megrendelés. Pergetőm a legújabb élelmiszeripari követelményeknek megfelelő anyagból készült, a kipergetett méz légmentesen záródó üvegedényekbe kerül, sötét, hűvös helységben.

Lövey-Méhészet_kép_kicsi

Mézeimet főleg kiszállítással értékesítem Miskolcon és környékén, de termelői vásárokon is részt veszek és háztól is tudok értékesíteni regisztrált kistermelőként. A rendeléseket telefonon, emailben, Messengeren, Facebook-on, elvétve sms-ben fogadom, néhány napon belül kiszállítom, de sokszor már aznap. Van lehetőség kóstolót, ajándék kiszerelést kérni.

A méhészeti munkáimat főleg egyedül végzem, amely a munkacsúcsokban eléggé kimerítő. Főleg akkor volt az, amikor még főállásban is dolgoztam, és házat is épít(t)ettünk. Ezért sokáig nem is gondolkodtam az állomány növelésén.

Méhészetünk távlati tervei a vásárlóink kiszolgálásának további fejlesztése, termék választék növelése (virágpor), termelő kapacitás mérsékelt növelése, a méhek takarmányozásának és méhészeti technológiának további fejlesztése, telephelyek fejlesztése, nehéz fizikai munkafolyamatok könnyítése. Telephelyi és környéki méhlegelő fejlesztés, főleg fásszárú növények telepítésével. Méhészeti, természeti ismeretterjesztés az érdeklődőknek. Ismeretterjesztés gyermek csoportok (iskola) számára is.

 

Szerző: Tóth Ágnes 
Forrás: Lövey Attila, www.loveymeheszet.hu 
Fotó: Lövey Attila