Megtalálták a piaci rést

majort
2023. 04. 25., k – 13:02

A kecskeméti Hírös-Fa Metész Termelői Csoport Szövetkezet Magyarország egyetlen gyümölcsfaiskolai szövetkezete. Kínálatuk széles, abban szabadgyökerű oltványok, alanycsemeték, szemzőrügyek, konténeres és cserepes gyümölcstermők, valamint konténeres Kordes kerti rózsák is szerepelnek. A hatéves szövetkezet tevékenységét Rostás Gábor igazgató és az egyik tag, Karádi Tamás mutatta be.

A cég vezetői többször hallották különböző faiskolai szakmai fórumokon, hogy a gyümölcsültetvényt telepítőkkel ellentétben nagy teher az árudások kiszolgálása. Amíg ugyanis a gyümölcstermesztők azonos fajtából akár 3000 darabot is elvisznek egyszerre, a viszonteladók kis tételben vásárolnak, több fajból és fajtából álló rendelésük összeválogatása, pontos teljesítése nagy kihívás úgy, hogy a növények címkézése is meglegyen. Karádi Tamás, aki a kezdettől részt vesz az irányításban is, úgy fogalmazott: érezték, hogy ezt a piaci rést kell kitölteniük.

Mindenkinek előnyös

A Hírös-Fa Metész Termelői Csoport Szövetkezet 2017-ben alakult, kínálatukban szabadgyökerű oltványok, alanycsemeték, szemzőrügyek, konténeres és cserepes gyümölcstermők, 2021-től pedig konténeres Kordes kerti rózsák is szerepelnek.

A szövetkezet termelő tagjai közt van őstermelő, egyéni vállalkozó, kft., családi gazdaság Szegedről, Öttömösről, Kecskemétről, Szentkirályról.

A cél az volt, hogy koncentrált árualapot hozzanak létre, és az összefogással a pályázati lehetőségeik is kibővültek. A különböző termesztési helyszínek lehetővé teszik, hogy a nagy gonddal megtervezett fajtaválasztékból egy se hiányozzon kedvezőtlen időjárás vagy nem várt növényvédelmi probléma miatt. Ha az egyik termelőnél például jégverés miatt megsemmisülne az áru egy része, akkor ezt tudják pótolni a másik tagtól, hogy a vásárló mindenképpen megkapja, amit rendelt.

A szövetkezet tagjainak ez előnyös kapcsolat, mert nem kell külön-külön megbirkózni az értékesítéssel, csak a kiváló minőség elérésére kell összpontosítani. A Hírös-Fa Metész termeltetési szerződést köt minden tagjával, amihez mindkét félnek tartania kell magát. A termelő a minőségre és a mennyiségre, a szövetkezet a felvásárlásra szerződik.

A tagok áruját pedig árudáknak értékesítik, akiknek szintén előnyös, ha tőlük vásárolnak, mert minden gyümölcstermő növényt egy helyen, az ország közepén gyorsan tudnak beszerezni.

A közelmúltban egy új faiskolás döntött a belépésről. Szerződést kötöttek vele, leszállítják neki a csírás vadőszibarack-magot és a mirobaláncsemetéket, a faiskola pedig szemezhetőre neveli az alanyokat. Nyáron az ő faiskolájára fogják szabni, hogy milyen fajtát szaporítson, ehhez pedig augusztusban elviszik hozzá a szemzőhajtásokat. Meghatározzák az ütemezést, és minden más, az oltványtermesztéshez szükséges segédanyagot is leszállítanak a tagjuknak, aki a bértermelést szabott áron végzi.

Az oltványtermesztés kétéves kultúra, ezért nagyon pontos szemzési tervet kell készíteniük a tagok részére. Felosztják a termelésben részt vevő faiskolák között, hogy melyik fajtát ki szaporítsa.

Pontos és gyors kiszolgálás

Évek alatt építették fel az értékesítési rendszert. Az országban 75 árudát és növény-webáruházat látnak el jó minőségű gyümölcsfaiskolai áruval (pl. Starkl Kert Kft., Oázis Kertészet, Sieberz Kft., Megyeri Szabolcs Kertészete, Növényfutár Bt. és a Covid alatt megnövekedett piaci részesedést maguknak tudó csomagküldő vállalkozások). Nagyon fontosnak tartják a vevők lehető legjobb kiszolgálását. A vállalást teljesíteni kell, hangsúlyozta Karádi Tamás.

Aki időben, nyáron leadja a rendelést, az meg fogja kapni a kívánt szaporítóanyagot. Jól tükrözi a szemléletüket, hogy ha minden erőfeszítés ellenére mégsem lenne meg a kívánt termék, akkor beszerzik máshonnan, még ha anyagilag veszítenek is rajta.

Az a lényeg, hogy teljesítsék a régi, visszatérő vevő rendelését.

Hogy a szabadgyökerű áru kiszolgálása gyors legyen, ősszel akár negyven ember is dolgozik náluk, hogy tíz nap alatt megfelelően ellássák a 75 árudát. Két részre osztják az embereket, az egyik csapat gyűjti be az árut a vermelőből, a másik pedig kiszolgálja a vevőket. Nagy előnyük, amit a vevőik is értékelnek, hogy az összes dokumentáció azonnal és pontosan elkészül az áru mellé. Nekik van ugyanis egyedül elektronikus faiskolai készletkezelőjük, így a szállítólevelet és a származási igazolást is ki tudják adni a számlával. Egy átlagos rendeléssel körülbelül egy óra alatt végeznek, a kamionos mennyiség kiszolgálása négy órát vesz igénybe.

Minden nyáron nyílt napokat tartanak, ahová meghívják a vevőiket.

Alany és szemzőhajtá

A Kecskeméti Törzsfaiskola Kft. vegetatív és generatív szaporítású alannyal és vírusmentes, certifikált szemzőhajtással látja el a rendszert. Az alanyt, szemzőhajtást kiadják a termelő tagoknak, ami marad, azt eladják külsősöknek.

A magcsemete-neveléshez vírusmentes magot vásárolnak, amit ötsoros ágyásba vetnek ősszel. Vegetatív úton alma- és birsalanyt nevelnek. A BA29-es birsalanyon birset, naspolyát és bizonyos körtefajtákat lehet szaporítani.

Náluk található Magyarország legnagyobb vírusmentes, certifikált törzsültetvénye, amely körülbelül 300 fajtát tartalmaz. A szemzőhajtások szedését szigorúan egy ember végezheti, hogy véletlenül se keveredjenek a fajták.

Gyümölcsoltványok

A többi termelő taggal együtt a Hírös Faiskola Kft. is gyümölcsoltványokat szállít be a szövetkezetbe. A csak tőlük származó oltványok 70%-a csonthéjas, a többi almástermésű gyümölcsfa. Egyéves oltványokat készítenek, az első évben történik a szemzés, a másodikban a nevelés és a kitermelés. A termesztésben a legkorszerűbb speciális faiskolai gépeket használják, az olasz Berto és a dán Egedal Maskinfabrik gyártmányait, amelyek beszerzéséhez igénybe vették a Darányi Ignác Terv és a Vidékfejlesztési Program keretében a kertészeti gépbeszerzés pályázatot is. Az ilyen faiskolai tevékenységben a termelési költség 65%-át az élőmunkára, a többit az input- és segédanyagokra (növényvédő szer, műtrágya, bambusz, kötözőanyag, jelölőcímke) kell fordítani.

Különleges kínálat

A fajok és fajták mennyiségének meghatározása komoly kihívás. Jó lenne tudni, hogy mi fog jobban fogyni az adott évben, a cseresznye vagy a meggy, mi lesz a keresett fajta egy fajon belül. Csupán egy tévéműsor vagy felröppent hír is erősen tudja befolyásolni a keresletet, például érezhetően nagy igény támadt néhány éve a Borbás Marcsi műsorában említett Feketicsi meggy iránt. Ugyanígy hirtelen igen keresett lett a Fekete tányéralma, miután ezt a fajtát hirdették ki az év gyümölcsfájának öt éve.

Fontosnak tartják, hogy minden évben újdonságokkal is megjelenjenek, mert a vevők nem félnek új fajtákat kipróbálni.

A szaporítóanyag 9%-át a saját törzsültetvényükről szedik, a különlegességeket pedig mind külföldi törzsültetvényekből hozzák be. Ide tartoznak az oszlopos, törpe, különleges alakú és színes fajták, például a csillagalma (Apistar®), a vörös belű alma (Kathy), a sárga szilva (Bellamira®), a sárga cseresznye (Dönissens Gelbe Knorpelkirsche), a csíkos alma (Karneval®) vagy a vörös belű őszibarack (Roter Weinbergpfirsich). Egyre keresettebbek a betegség-ellenálló fajták. Manapság a rezisztencianemesítés eredményeként leginkább a szilva- és az almafajtáknál jellemző a vírusokkal, a lisztharmattal és a varasodással szembeni ellenállóság.

Konténeres gyümölcstermők

A Hírös Kert a konténeres gyümölcstermőket (hazai gyümölcsfák, bogyós bokrok, mediterrán gyümölcsfélék) és a dísznövények közül a konténeres Kordes-rózsafajtákat neveli a szövetkezet számára.

Körülbelül hét éve, egy külföldi tanulmányúton látottak alapján kezdtek cserepes gyümölcstermőkkel fog­lalkozni. Jó döntésnek bizonyult, ugyanis az árudákban azóta egyre inkább keresik az emberek a konténeres gyümölcsoltványokat.

Inkább többet áldoznak arra, hogy amit megvásárolnak, az biztonságosan kiültethető legyen, mert hozzáértés híján kockázatosnak tartják a szabadgyökerű növények telepítését. A konténeres oltványok ráadásul egy évvel hamarabb fordulnak termőre. Nagy előnyük az is, hogy a fagyos időszak kivé­telével egész évben ültethetők, így a gyümölcsfaiskolai áru értékesítési időszaka június végéig tart.

Piaci tapasztalat, hogy a lakosság körében megnőtt a bogyósgyümölcsök iránti igény, egyre többen szeretnének több fajt és fajtát ültetni a kertjükbe, mert ezek a gyümölcsök sokszor igen drágák a boltokban.

A Hírös Kert kínálatában 15 ezer konténeres gyümölcsfa (almatermésűek, csonthéjasok, héjasok) és 20 ezer cserepes bogyósgyümölcs (áfonya, fekete berkenye, tőzegáfonya, som, gojibogyó, mézbogyó, köszméte, homoktövis, málna, ribiszke, szeder, fanyarka, idéntől pedig csipkebogyó, és ide sorolják a csemegeszőlőt is) található, valamint mediterrán jellegű egzotikus gyümölcsök, amik már itthon ismertek és termesztésben vannak (kivi, gránátalma, füge, datolyaszilva). Hazánkban nekik van a legnagyobb kínálatuk cserepes bogyósokból.

Idén tavasszal náluk lesz a legtöbb cserepes datolyaszilvafajta, amelyeket 160 centiméteresen, 7 literes konténerben árulnak május végétől. A datolyaszilvára jellemző, hogy egyik évben nem hajt ki, viszont a következőben igen, ezért csak kihajtott állapotban értékesítik majd.

2021-től a Kordes magyarországi képviseletét Rostás Gábor vette át, így jött az ötlet, hogy a Hírös Kert új színfoltként felveszi kínálatába ezeket a prémiumkategóriájú kerti rózsákat. Idén tavasszal pedig új termékként kínálják a három tövet tartalmazó, kaspós, hajtatott, értékesítéskor már 8-10 virággal vagy akár érett terméssel rendelkező folytontermő szamócát.

A Hírös-Fa Metész vezetői derűlátók, biztosak benne, hogy amit tesznek, jó a vásárlóiknak és előnyös a tagjaiknak, akik az egységes beszerzéssel csökkenteni tudják a termesztési költségeiket.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/ Óváryné Fabók Krisztina
Fotó: Kertészet és Szőlészet