Mezőgazdasági és Vidéki Inspirációs Díj 2023 – A legjobb európai projektek versenye

majort
2023. 04. 24., h – 09:59

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és az Európai Mezőgazdasági Garancialap által támogatott 2023-as Mezőgazdasági és Vidéki Inspirációs Díj (ARIA) olyan jó gyakorlatokra összpontosít, amelyek népszerűsítik a vidéki térségek hosszútávú jövőképét és a Vidékfejlesztési Paktumot. Ennek keretében az ENRD meghirdette a European Year of Skills 2023 pályázatot.

A Rural Inspiration Awards (ARIA) legfontosabb célkitűzései a programmal  a vidéki versenyképesség javítása, a munkaerőpiaci részvétel növelése és a tehetségek kinevelésének és megtartásának előmozdítása. Előtérbe állítja az át- és továbbképzés szükségességét, a munkavállalók támogatását abban, hogy megszerezzék a minőségi állások betöltéséhez szükséges készségeket.

Az ARIA nevezési kategóriái:

  1. Intelligens és versenyképes mezőgazdaság: Azok a Vidékfejlesztési Program által finanszírozott projektek nevezhetnek ebben a kategóriában, melyek hozzájárulnak az intelligens, versenyképes, ellenálló és diverzifikált mezőgazdasági ágazathoz, a hosszútávú élelmiszerbiztonságot biztosítva.
  2. Környezetvédelem: Olyan Vidékfejlesztési Program által finanszírozott projektek kategóriája, melyek erősítik a környezetvédelmet, beleértve a biodiverzitást, az éghajlatváltozás kezelését, a fenntarthatóságot és/vagy hozzájárulnak a zöld helyreállításhoz. 
  3. A vidéki térségek társadalmi-gazdasági szerkezetének fejlesztése: Ide tartoznak azok a KAP által finanszírozott projektek, amelyek hozzájárulásukkal erősítik a vidéki Európa gazdasági rezisztenciáját, innovatív módon kezelik a szociális szempontokat, fenntartható megközelítést mutatnak a digitalizáció bevezetésével a mezőgazdaságban és a vidéki közösségekben, hozzájárulnak a befogadó vidéki közösségek kialakulásához, és/vagy innovatív módon támogatják a vidéki vállalkozókat és vállalkozásokat. 
  4. A vidéki képességek fejlesztése (a European Year of Skills 2023 nyomán): Olyan Vidékfejlesztési Program által finanszírozott projektek nevezhetnek ebben a kategóriában, melyekben fókuszba kerül az egész életen át tartó tanulás, támogatják az embereket és a vállalatokat, hogy hozzájáruljanak a zöld és digitális átálláshoz, továbbá támogatják az innovációt és a versenyképességet. 

 A közönségszavazáson 24 előzetesen kiválasztott, a Vidékfejlesztési Program (VP) és Közös Agrárpolitika (KAP) által finanszírozott projektre  lehet majd leadnia szavazatokat.

Az díjazási szempontok a következők:  

  • Készségek fejlesztése a mezőgazdaságban és a vidéki területeken (ez a kritérium minden kategóriára érvényes)
  • Közvetlen előnyök, például munkahelyteremtés, környezeti előnyök, piaci előnyök, szakpolitika átvétele, a fenntarthatóság vagy a rugalmas ellenállóképesség demonstrálása stb. 
  • Hálózatosodási előnyök, például hozzáadott érték szinergiák, kapcsolatok más projektekkel, kapcsolódás a Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenységeihez/prioritásaihoz, az érintettek részvétele. 
  • Hozzájárulás más uniós szakpolitikákhoz
  • Adaptálhatósági potenciál (földrajzi, ágazati, szervezeti stb.) 
  • Innovatív vonatkozás új vagy jelentősen továbbfejlesztett folyamatok létrehozásában, szolgáltatások, termékek és/vagy technológiák terén.
  • Jó gyakorlatok az egyenlőségre, mint például a kiemelt csoportok integrációja, illetve a fiatalok, nők és a kisebbségek (beleértve a fogyatékkal élőket, menekülteket stb.) társadalmi befogadása a vidéki területeken. 

A pályázatok többletpontokat kaphatnak, ha egyértelműen megvalósul a fiatalok és/vagy nők bevonása a projekt tervezésébe vagy végrehajtásába, vagy ha kimutatható a készségek egyértelmű fejlődése.

Jelentkezési feltételek és eljárás:

  • A projekteket csak Nemzeti Hálózatok nyújthatnak be, Magyarországon a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.
  • Minden projektnek a Vidékfejlesztési Program által 2014-2022 közötti időszakban finanszírozottnak kell lennie. 
  • Általánosan már lezárult projektek jelölhetők. Kivételt képeznek: földgazdálkodási intézkedések éves/többéves kötelezettségvállalások keretében (pl. környezetvédelem, erdészet), vagy hosszútávú infrastrukturális kezdeményezések, vagy ahol a véglegesítési lépések még nem fejeződtek be a Covid19-hez kapcsolódó késések miatt. A folyamatban lévő projekteknek a nevezéshez már kellően előrehaladottnak kell lenniük, hogy a hatás vagy az átültethetőség kimutatható legyen. 
  • Nemzeti Vidéki Hálózatonként legfeljebb nyolc projekt nyújtható be, ami legfeljebb két LEADER-projektet tartalmazhat.  
  • Minden egyes Nemzeti Vidéki Hálózat a négy tematikus kategória bármelyikére, vagy mindegyikére küldhet be pályázatot. Egy projekt csak egy kategóriában nevezhető.
  • Az űrlapokat angol nyelven kell benyújtani.  
  • A CAPI CP június 1-től augusztus 1-ig konzultációs lehetőséget kínál (ezek online konzultációs megbeszélések vagy beküldött űrlapokra adott visszajelzések formájában).
  • A Nemzeti Vidéki Hálózat benyújthat vázlatosan kitöltött űrlapokat, amelyek megfelelőségét megvizsgálják a konzultációs időszak alatt.
  • Minden végleges projektjelölést be kell nyújtani a CAPI CP-hez 2023. augusztus 18-ig.  
  • Az értékelés szeptemberben kezdődik, információkat a pályázatokról novemberben osztanak meg.
  • A rövid listára 24 kiválasztott projekt kerül fel, amelyből 5 kerül díjazásra. 
  • A korábban rövid listán már szerepelt RIA-projektek benyújtása nem lehetséges. 

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat várja megkeresését, projektleírását mindenkinek, aki úgy ítéli meg, hogy az általa megvalósított, vagy a Helyi Akciócsoportja által támogatott projektje megfelel a fenti előírásoknak.

A nevezéseket 2023. július 1-ig várjuk az @email címre.

 

Forrás: enrd.ec.europa.eu
Fotó: ec.europa.eu