A DANA ALKOTÓJA

majort
2023. 04. 19., sze – 10:18

A Bükk-Térségi Leader Egyesület vezetője ajánlotta figyelmembe Egyedné Annát, a Dana ékszer megálmodóját. Számos helyi vásáron és interneten keresztül is vásárolna tőle, igazán egyedi és minőségi ékszereket készít.

Kedves Anna, Te vagy a Dana ékszer alkotója. Kérlek mesélj először Magadról.

A természet, a hegyek szerelmese vagyok.  Szeretném átadni az engem és a mindannyiunkat körülölelő természet megnyugtató és gyönyörködtető szépségét, az erdők csöndjét, békéjét.

A természet mindig elbűvöl. A sétáim során apró virágokat, leveleket, mohát, zuzmót, fa darabkákat gyűjtök, megszárítom valamennyit, hogy végül megtalálják a helyüket egy-egy gyűrűben, nyakláncban vagy éppen fülbevalóban.

Hogyan kezdődött Nálad az ékszer készítés?

Pici lányként is rácsodálkoztam minden apróságra, akárcsak ma.
Olvasni még nem tudtam, de a kedvenc könyvemben az “Erdő, mező virágai”-ban megtaláltam a körülöttem élő növényeket. Még ma is gyakran előveszem, ha nem ismerek valamit.

Mindig szerettem alkotni. Csodálatos érzés az ujjaim hegyén érezni az anyagot, amiből valami új, valami más jön létre. Rajzoltam, festettem, varrtam, szobrászkodtam, fúrtam, faragtam, tiffany technikával ablaküveget készítettem, weblapot szerkesztettem, gyerekújságot is rajzoltam.

Eredeti szakmám élelmiszeripari gépész üzemmérnök, majd később szociális munkás lettem.
2011-ben a legkisebb lányom Arwen medált szeretett volna. A fejemben megfogant egy ötlet, mi lenne, ha drótból meghajlítanám?

A lányom az eredeti medált kérte, de ez szerelem volt első hajlításra. Innen már nem volt megállás.

DALMA

Hol tartasz ma?

Az első ékszereimet rézdrótból hajlítottam. Leveleket, virágokat formáztam.
Kezdetben ásványokat foglaltam be, mert nagyon szeretem varázslatos világukat, csillogásukat, ezernyi színüket.

Nagy volt a boldogságom, amikor rátaláltam a műgyantára, mint ékszerkészítési alapanyagra, hiszen kinyílt egy olyan ajtó, amin átlépve a gyűjtött apró kincseimet át tudom adni, hogy más is örülhessen neki. Borostyán-technikának kereszteltem el a módszert, mely során ékszer válik belőlük. Néha körülfontam rézdróttal ezeket a szépségeket, így adva méltó díszítést nekik.  Mindig újabb és újabb módszert kerestem és keresek ma is.

Nyughatatlan természetű vagyok.  Szerettem volna nemesfémet is használni az ékszereimhez.  Azért, hogy ezt megtehessem, ötvösnek jelentkeztem. Az ezüstöt használom legszívesebben.

2018-ban végeztem. Az eszköztáram ezzel kibővült.  Immár csak a képzeletem szab határt az alkotókedvemnek.

Mi az ami a természet szeretetén kívül inspirál Téged?

A vásárlói visszajelzések nagyon fontosak számomra.  Érzem, hogy megéri minden pillanat, hiszen oly sok örömük van a munkámban a vásárlóknak is. 

Engedd meg, hogy megosszam Veletek egy kedves vásárlóm levelét:

"Kedves Anna! Kislányomat nemrég egy szerencsétlen baleset érte. Minden pillanatban nagyon ott kellett lennem, majd a műtét és ébredése során is minden erőre szükségünk volt. Szerencsére végül minden jól végződött és néhány nappal később éreztem, ahogyan kezd kijönni belőlem ez az egész, tele kavargó érzésekkel és új gondolatokkal... A kezdetektől rajtam volt az északi fény medál, mert egyszerűen kellett... Azt éreztem, hogy most szükségem van minden Földi és földön túli energiára és egy kis csodára, hogy minden sikerüljön. És ebben a helyzetben a kis ékszer által Te voltál az egyik 'segítségem'... az állandó higgadtságod és derülátásod elkísért vele.”

Mindezt csak azért szerettem volna elmondani, hogy az ilyen nehéz pillanatokban is fontos szerepe lehet annak, amit csinálunk. Reményt adnak és kedvességet a nehezebb pillanatokban is.

 

Szerző: Tóth Ágnes
Forrás: danaekszer.hu
Fotó: danaekszer.hu