Decsi hegyi finomságok vegyszermentesen

majort
2023. 04. 16., v – 07:01

Unyi Mária 2013 óta foglalkozik házi szörpök, lekvárok, pestók, fűszeres gyümölcsszószok készítésével Decsen. Emellett tavaly nyitották meg a szedd magad tulipgarden Decs kertjüket.

Máriáék eleinte fakitermeléssel foglalkoztak, majd a tanyán kezdtek el építkezni, ahol egy elhanyagolt kertet vettek át gyümölcsfákkal és szőlővel. A kert megújítását értékmentésnek szánták, és közben kedvet kaptak ahhoz, hogy málnát, szamócát, rózsát és levendulát telepítsenek.

A hely ahol élnek Decs községhez tartozik, zártkerti rész a Decsi hegyen. Így született meg az elnevezés. Ehhez csak megerősítés volt egy kicsit hisztiző gyermek követelése: „de csokit akarok, de csokit akarok”…. így lett a csokijuk DECSOKI.

Eleinte Mária férje és családja rendelkezett mezőgazdasági tudással és tapasztalattal. Ők paprikát, dohányt, szőlőt termesztettek. Mivel területük a hegyoldalban található, az első lépés a területi adottságok megismerése volt. Jelenleg 3,5 hektár saját területük és 1,5 hektár bérleményük van. Máriát az édesanyja kezdetben nagyon féltette a rengeteg munkától, ami valójában nagy feladatnak tűnt gyakorlati és szakmai tapasztalat hiányában. Férje saját vállalkozása mellett tevékenykedett a birtokon. Mária elmondása szerint nagyon jó szervező képességgel és helyzetfelismeréssel rendelkező ember volt. Ő szervezte a zöldmunkát, de sajnos 2021-ben autóbalesetben életét vesztette.

A legtöbb feladatot ma is saját maguk oldják meg, de időnként igénybe vesznek alkalmi segítséget is. Birtokuk minimális gépesítéssel rendelkezik, többnyire kézi erővel gondozzák a növényeket. Palántákat nevelnek és vesznek is. A szamócát azonban már saját maguk szaporítják.

Mária kertje hétvégente előre egyeztetett időpontban látogatható. Termékei megtalálhatók: Szekszárd Tesco Huncucc kereskedésben, a Belvárosi Kávéházban, a Pécs Árkád Mecsek reformházban, a Pécs Desing Patikában, a Bátaszék Aquatika bioszaküzletben, a Baja Sercli pékáru üzletben, a Baja Véndió vendéglőben, valamint a Szálka Lajvér borbirtokon.

Jövőbeli tervei között szerepel, hogy holisztikus szemlélettel és programokkal, workshopokkal bővíti kínálatát, továbbá szedd magad kert részeket szeretne létrehozni.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Unyi Mária