Együttműködés a térségi élelmiszerellátás érdekében

majort
2023. 03. 17., p – 10:25

Együttműködési megállapodást írt alá a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (KDMFÜ) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. A KDMFÜ ügyvezetője, Grónay Andrea és Bozzay Péter, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője aláírásával igazolta, hogy a továbbiakban a vidéki térségek fejlesztése, a helyi termékek szerepének növelése érdekében törekednek együttműködésre, a kiemelt térségi turizmusfejlesztési célok mentén.

Az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció kiegészítésével 2020. július 1-én létrejött a 99 települést magába foglaló Közép-Duna Menti Kiemelt Térség (a továbbiakban: Térség), megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács, majd sor került a Tanács operatív feladatokat ellátó munkaszervezetének felállítására, azaz a KDMFÜ cégbírósági bejegyzésére. A KDMFÜ a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészítette a Térség fejlesztését megalapozó Helyzetelemzést, továbbá a Térség Fejlesztési Koncepcióját, valamint Stratégiai és Operatív Programját (1457/2022. (IX.23.) Korm. határozat). Ezen stratégiai dokumentumokban hangsúlyosan szerepel a térségi turizmusfejlesztés, mint ágazati prioritás, ehhez kapcsolódóan pedig a KDMFÜ célja a helyi termékek, valamint a mögöttük álló kis- és őstermelők, ill. kézművestermék-előállítók láthatóvá tétele, értékesítési tevékenységük támogatása.

Ezek azok a célok, melyeknek elérése érdekében a KDMFÜ együttműködik az MNVH-val. Az együttműködés területi hatályát a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség települései alkotják, azaz Bács-Kiskun, Fejér és Tolna vármegye 99 települése.

A kiemelt térség elsősorban az MNVH a vármegyei területi felelősein keresztül közvetlen tájékoztatást kapjon a Közös Agrárpolitika aktualitásairól és a vidékfejlesztési jó gyakorlatokról, melyek alkalmazása hozzájárulhat a lakosság és a térség gazdasági és társadalmi tőkéjének növeléséhez.

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkáját a közösségi médiában (https://www.facebook.com/kdmfu), illetve weboldalukon (https://kdmfu.hu) is nyomon tudják követni, ahol aktuális információkról, térségi hírekről, pályázatokról és programajánlókról tájékoztatják az érdeklődőket.

 

Forrás: Székely Rita
Fotó: Székely Rita