Mézműves

majort
2023. 03. 14., k – 08:53

Tél végén, kora tavasszal fogynak a tartalékaink, a megfázás és vírusok terhelhetik szervezetünket. Ebben az időszakban kifejezetten ajánlott a hazai, termelői méz rendszeres fogyasztása, főleg akkor, ha az gyógynövényt is tartalmaz.

Hazánkban több ezer méhész tevékenykedik, mézeik egész Európában, a magas minőségükről ismertek. Mézkülönlegességeket találtam akkor is, mikor a Szatymaz Község külterületén fekvő tanyájában kerestem fel, Kispál István méhészt.

A közelmúltban, a szegedi Bödön Piacon vásároltam tőle, repce mézet. Ismertettem a termelői kosár honlap biztosította lehetőségeket, majd István méhészeti tevékenységének részleteit ismertem meg. Tevékenységét 2012-ben kezdte, akkor 17 családdal. Előtte már a gyakorlatban tanulta a méhészkedés rejtelmeit. Jelenleg 80 családdal rendelkezik. A szezonban vándoroltatja a méheket, akácvirágzáskor Salgótarján környékén, a megyében, Klárafalva – Ferencszállás, Pusztamérges – Ruzsa Községek területén, ahol a repce, majd a napraforgó virágzik. A mézet leginkább ősztől tavaszig keresik a vásárlók, ezért a nyári időszakban lehetőség van és szükséges is a családok, virágzó területek közelébe való, ideiglenes telepítése. A fentieken kívül, erdei, és selyemfű mézet állít elő. Különlegesek a gyógynövényes és ízesített mézei, úgymint például a csalánleveles, lándzsás útifüves, citromfüves, kisvirágú füzikés mézek, illetve az áfonyás, barackos, epres mézek. Mindkét kategóriából 16-16 fajta mézet árusít. Véleménye szerint a gyógynövények, egészségünkre gyakorolt jótékony hatását, előnyös egyesíteni a mézek előnyös élettani hatásaival. Ez idáig pályázati forrást nem használt fel, méhészete fejlesztéséhez, bízik benne, hogy a jelenlegi támogatási ciklusban, lesz erre lehetősége. Az értékesítést elsősorban, termelői piacokon végzi, de a honlapján és a közösségi médiában is elérhető, annak érdekében, hogy minél többen megismerjék mézkülönlegességeit.

Méz és a gyógynövények kombinációja segít egészségünk megőrzésében, fogyasztásuk mindenképpen ajánlott, főleg akkor, ha az hazai, termelői méz.

Forrás: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt