Munka, tudás, nyitottság – ez az eredményesség záloga az agráriumban

majort
2023. 02. 25., szo – 08:57

Az Agrárközösség Kft. gazdafórum-sorozatának gyöngyösi állomásán Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy az elkövetkező években a tudásalapra helyezett, professzionális mezőgazdaság lehet csak versenyképes, és a következő évek támogatási rendszere is végső soron ezt várja el a gazdálkodóktól.

Az államtitkár kiemelte, hogy ez az esztendő több szempontból is a finanszírozásról szól: egyrészt a megváltozott támogatási rendszerhez való alkalmazkodásról, másrészt a megváltozott természeti és piaci környezetben való megmaradásról, illetve fejlődésről.

Az elszabadult árakkal, értékesítési problémákkal, illetve az aszály okozta gondokkal kapcsolatosan Feldman Zsolt hangsúlyozta, a 2022-ben rendkívüli intézkedésként meghozott hitelmoratórium mintegy 300 milliárd forintnyi hitelt prolongált 2023 utánra, idén pedig „kénytelenek vagyunk hatalmas összegben kamattámogatást biztosítani a forgóeszköz-hitelekhez az Agrár Széchenyi Kártya 14%-os kamattámogatásán keresztül – erre még sosem volt példa.

”– A szaktárca minden rendelkezésre álló eszközt megmozgat, hogy megteremtse a magyar agrárium számára a továbblépés esélyét. A tavaszi munkák elősegítése érdekében márciusban pedig az MNB-vel közösen forgóeszköz finanszírozási programot indítunk mezőgazdasági termelők, élelmiszeripari szereplők, illetve termelői együttműködések számára. Ez mindent összevetve 6,3-6,8 százalék nettó kamatú finanszírozást jelent.

A továbblépést szolgálta a 2021/22-ben a kormány nyújtotta 80%-os nemzeti kiegészítéssel meghirdetett vidékfejlesztési pályázatok sora is. Ezekből 1325 milliárd forintnyi beruházási támogatást ítéltek oda 10800 vállalkozásnak és az agráriumban érintett önkormányzatnak telepmodernizációra, eszközök, gépek vásárlására.

A pályázatokból az államtitkár kiemelte a precíziós gazdálkodást segítőt, amelyben 2660 gazdálkodó juthatott helyspecifikus gazdálkodásra alkalmas gépekhez, valamint olyan szolgáltatásokhoz, amelyek elősegíthetik, hogy a hazai heterogén viszonyok között is optimálisan termeljenek.

Feldman Zsolt előadásában beszélt arról a zöld feltételrendszerről is, amely az új Közös Agrárpolitika meghatározó eleme lesz a következő évek támogatási rendszerének. Elmondta, hogy a gazdálkodóknak saját maguknak kell dönteniük arról, hogyan gazdálkodnak, illetve, hogy ehhez kapcsolódóan milyen támogatásokat vesznek igénybe.

Egy kisebb gazdálkodó 1. pilléres támogatása ugyanis három elemből épül fel: az alap- és az újraelosztó támogatások mellett az AÖP-vállalásokból, ahol el kell dönteni, megéri-e mondjuk forgatás nélküli talajművelést alkalmazni, vagy sem.

Az államtitkár ezzel kapcsolatosan kiemelte, hogy a gazdálkodók kérjék ki a falugazdászok és más szakértők véleményét is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Halmos B. Ágnes
Fotó: AM/Vermes Tibor