Visszahúz az íz! Az Orondpusztai sajt manufaktúra

majort
2023. 02. 24., p – 09:23

Orondpuszta Csákberény határában, Székesfehérvártól mintegy 25 km-re található majorság, mely a Vértes-hegység lábánál fekszik. A puszta a III.-IV. század óta lakott, erről tanúskodnak a környéken talált római pénzek és épületmaradványok. Orondpuszta ma is egy tanyasi vendégasztal szolgáltatást végző kistermelői, családi gazdaságként működik.

Dr. Vécsei László és családja 2005-óta folytat külterjes, környezettudatos, állatbarát gazdálkodást a tanyán. Hagyományos kettős hasznosítású magyartarka teheneink a Vértes Tájvédelmi Körzet tiszta rétjein legelnek.

A tanyán elsősorban magyar tarka tehenek tartásával és tejtermék feldolgozásával foglalkoznak. Fő specialitásuk a gomolya sajt, amelyet többféle ízesítésben készítenek. Füstölt sajtjuk télen sonka vagy szalonna mellé ajánlott, nyáron pedig kiválóan lehet grillezni friss idényzöldségek mellé. 

Tanyájukon nemcsak tehenek, hanem számos más állat is megtalálható, így érdemes betérni hozzájuk egy kis állatsimogatásra. Kecskék, lovak, pónik, bocik várják a gyerekeket egy kis dögönyözésre. Nyáron szeretettel várják gyermekcsoportokat egy felhőtlen ugrabugrálásra a szalmabálákkal és hintákkal berendezett "majomházba".

Kandallóval fűtött hangulatos termükben pedig szívesen látják a felnőtteket sajt- és borkóstolóra.  A vendégeknek itt a tanyán előállított ételeket kínálják. Kandallóval fűtött kóstolóhelységük 40-50 fő befogadására alkalmas. Lehetőséget kínálnak a látvány sajtüzem megtekintésére és gyerekek részére kialakított "Majomház" ingyenes használatára.

Egész évben nyitva várnak mindenkit! Bővebb információt Orondpusztai sajt manufaktúráról a facebook.com/orondpuszta oldalon találnak.

Szerző: Molnár Tamás

Forrás:  Orondpusztai sajt manufaktúra, csakbereny.hu
Fotó: facebook.com/orondpuszta