Körös Kosár bevásárlóközösség Békéscsabán nemcsak békéscsabaiaknak

majort
2023. 02. 23., cs – 09:48

A Körös Kosár bevásárlóközösség a békéscsabai székhelyű Körösök Völgye Natúrpark Egyesület kezdeményezésére helyi termelők és helyi kisközösségek együttműködésével jött létre. Mégpedig azzal a céllal, hogy a bevásárlóközösség nyújtotta platformon keresztül egymásra találjon az egyre növekvő tudatos fogyasztói réteg.

Egyre többen vannak azok, akik a vásárlásaik során az egészséges, helyben megtermelt, környezetkímélő módon előállított minőségi élelmiszereket és egyéb kézműves termékeket részesítik előnyben, valamint az a helyi termelői kör, akik saját kis gazdaságaikban szelíd módszerekkel és nagy odafigyeléssel állítják elő termékeiket. 

A Körös Kosár létrejöttét három mozzanat előzte meg: a kosárközösségre vonatkozó gondolat, ami korábban, ha más megfogalmazásban is, igényként jelen volt; a csapat, név szerint Garay Éva, Gérusné Hrabovszki Tímea, Gurbán Liviusz és Pócsi Gabriella, akik a gondolat körül összezártak és készek voltak azt megvalósítani és végül az első lépés.

Erre az első lépésre 2019. november 9-én került sor, Tudáskosár néven, ami a Nyíregyházi Kosár Közösség és az Átalakuló Wekerle közreműködésével egyrészt szakmai fórum volt, másrészt a Körös Kosár indulásának bejelentőeseménye. Az előkészületeket követően márciusban történt meg az első termelői találkozó, aminek sikerén felbuzdulva a készen álltak, hogy életre hívják a kosárközösséget. Az indulást követően hamar újabb ötletek jöttek, amellyel tovább fejlesztették az alapgondolatot. A közösségi szint emelése mellett technikailag is fejlődött a Körös Kosárnak 2020. október 8-án megnyílt a webshopja, amit megelőzően portfólió készült a 24 termelőtagról és többszázra rugó termékről – egységes arculatot nyújtva ezzel az online felületnek.

A webshopon keresztül leadott rendeléseknek megfelelően minden héten önkéntesek bevonásával készülnek el és kerülnek átadásra az élelmiszerkosarak. Kezdeményezésük elsősorban nem gazdasági, kereskedelmi, hanem közösségi alapokra épül. A közösség vállalja, hogy csak olyan termelőket fogad soraiba, akik valódi, minőségi munkával hozzák létre a termékeiket. Emellett lényegesnek tartják a szemléletformáló programokon való jelenlétet és részvételt, a különböző termelői kostolók szervezését és a nyitott gazdálkodás biztosítását. Nem terhelik az árakat kereskedelmi ár résekkel, ezáltal nem sérül az elvégzett munka megfizethetősége. A közös programok által a fogyasztók és a termelők szorosabb kapcsolatba kerülnek egymással, a személyes ismeretség révén bizalmi kapcsolat jön létre. Minden helyi termékhez tartozik egy helyi történet is, melyek megosztása erősíti a közösségi élményt is.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Körös Kosár bevásárlóközösség