A vidék megtartó ereje: a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület

majort
2022. 12. 02., p – 16:40

A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület 1991-ben alakult meg, elsősorban a mezőgazdaságban érdekelt helyi lakosok, termelők segítésére, támogatására. Az Egyesület, az elmúlt, több mint három évtizedben, széleskörű tevékenységet végzett, melyek a közösség építését, az aktuális szakmai információk átadását és a paraszti, népi hagyományaink megőrzését szolgálták.


Az Egyesületen belüli a szakmai munka, szakosztályokon keresztül folyik. Így az elmúlt években aktív tevékenységet végeztek az Agrártörténeti, a Juhászati, a Lótenyésztési, a Méhészeti, és a Növénytermesztési és Növényvédelmi szakosztályok. A szakosztályok összejövetelei egy-egy közösség találkozási lehetőségei, ahol szakmai és emberi kapcsolatok ápolása is zajlik. 


A Gazdasági Egyesület évente számos rendezvényt, találkozót, szakmai programot szervez, kiállításon vesz részt, illetve együttműködünk több civil szervezettel közös rendezvények lebonyolításában. Az év elején Téli Estéket szerveznek a gazdálkodóknak, akik a legfrissebb szakmai információkhoz jutnak hozzá. Február hónapban két hétvégén Gazdanapok kerülnek megszervezésre. Ekkor helyi, kézműves termelői vásárt, népi mesterségek bemutatóját, gyermekeknek a mesterségekhez kapcsolódó kézműves foglalkozásokat, néptánc és dalköri fellépéseket szerveznek. Felvonul a paraszti Lovas Bandérium, amely a lovas hagyományainkra hívja fel a figyelmet, illetve a helyi tájfajta, Furioso North Star lófajtára. Megrendezik mindezeken felül a Gazdanapi fórumot és a hagyományos Gazdabált, melyek szervezése, komoly feladat. Az őszi időszakban a ló és a juhtartók számára szakmai délutánokat tartanak. Az elmúlt években közreműködtek több helyi és vidéki rendezvény megszervezésében, szervezőként és résztvevőként egyaránt. Így például a Csúcsi Olvasókörrel közösen rendezték meg a hagyományőrző Arató Ünnepet, és az Ópusztaszeri Emlékparkban, egy napra élettel töltötték meg az ottani Olvasóköri épületet.


 Az Agrártörténeti Szakosztály, Perényi János ügyvezető elnök irányításával, régi paraszti és az állattartáshoz kapcsolódó eszközökből, több településen és az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon is kiállításokat hozott létre.


Közel 10 éve támogatják a helyi mezőgazdasági oktatásban részt vevő tanulókat azzal, hogy Tanulói Támogatói Díjat hirdetnek meg. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a helyi mezőgazdasági oktatás fontosságára, jelentőségére. Az elmúlt években 100-100 ezer forint, támogatást biztosítottak, két diák számára, mely összeget a tanulmányaik vagy a gazdálkodásuk támogatására, fejlesztésére fordíthatják. Ugyancsak évek óta adnak állandó helyet, a helyi Aranykalász Népdalkörnek. Céljuk az, hogy lehetőségeikkel segítsék tevékenységüket, így hozzájárulva a népdalaink és népdal hagyományaink megőrzéséhez. Évente tartanak dalos találkozót és vesznek részt az egész megyében, különböző népdal találkozókon, és versenyeken. Székhelyükön minden hónapban összegyűlnek a nótákat.

kedvelők, és közös énekléssel tartják életben, az ismert és kevésbé ismert népdalokat, nótákat. 
A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület tevékenysége sokrétű, mindegyikre jellemző, a helyi mezőgazdasági, a paraszti és népi hagyományok megőrzése és ápolása, mellyel erősíti a térségben élők gyökereinek, hagyományainak megőrzését, a vidék megtartó erejét. 


Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt