Tanulmányút Pannonhalmára a Széchenyi István Egyetem Területi Tudományi és Vidékfejlesztési Tanszékének szervezésében

majort
2022. 11. 25., p – 09:42

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar 3. évfolyamos Vidékfejlesztési Agrármérnök szakos hallgatói 2022. október 26-án szakmai tanulmányúton vettek részt Pannonhalmán és térségében. A tartalmas programot Székely Rita, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat titkárságvezetője szervezte a hallgatók számára, amelyen a vidékfejlesztési szakot gondozó két tanszék, a Területi Tudományi és Vidékfejlesztési, valamint az Agrárökonómia Tanszék munkatársai is részt vettek. 


A tanulmányút során a résztvevők a Pannonhalmi Apátságot, valamint helyi és környékbeli termelőket látogattak meg, ezáltal bepillantást nyertek a térség „jó gyakorlataiba”. 


A program az Apátság Lombkorona tanösvényén vette kezdetét, ahol Székely Rita nemcsak a környék nevezetességiről beszélt, de az általa vezetett Pannontáj-Sokoró Natúrpark tevékenységét is bemutatta a hallgatóságnak.


A termelők közül elsőként Gyimesi Barbara Pannonhalma Provence - levendulaültetvényét tekinthettük meg a településen. Barbara 2017 óta foglalkozik levendula termesztéssel. A termelő részletesen bemutatta a hallgatóság számára vállalkozásának mérföldköveit, a kezdetektől napjainkig a szakma szép oldalát és nehézségeit egyaránt érintve. Jó példával szolgál számukra elköteleződés, kitartás, közösségépítés terén. Barbara elmondása alapján a vállalkozás ma már kilenc lábon áll. Tevékenységének megkülönböztető sajátossága az a szoros, bizalmon alapuló együttműködés, ami más helyi termelőkhöz, és az Apátsághoz köti a vállalkozót.  


A kirándulás a Pannonhalmi Apátság Prelatúra termében folytatódott, ahol Dr. Happ Éva, az Apátság turisztikai vezetője bemutatta, hogy a Világörökség részét képező helyszín épített és természeti környezetének marketing célú fejlesztése során, milyen beavatkozásokat terveznek a látogatószám növelése, valamint az eddig kihasználatlan épületek és területek hasznosítása céljából. Szó volt többek között a Teaház, az Arborétum, a Manufaktúra, az Illatmúzeum, a Gyógynövénykert és a Pincészet szerepének, programjainak átgondolásáról, továbbfejlesztéséről, annak érdekében, hogy a jövőben komplex kínálattal jelenjenek meg a piacon. 


A kirándulás negyedik állomáspontja a FinomSág elnevezésű családi vállalkozás volt Győrságon, amely szörpök, lekvárok, natúr levek készítésével foglalkozik Magyarországon egyedülálló, alacsony hőközlési technológiával, és mind mennyiségi mind minőségi értelemben folyamatosan fejlődik. A családi vállalkozás motorja, Bugyenszkiné Szemerényi Erzsébet nagyon jó példát mutatott a hallgatóknak a tudatos termékfejlesztés, a családi vállalkozás működtetése, a szakmai alázat és a tudásátadás terén. Termékeik méltán fogynak egyre nagyobb mennyiségben, folyamatosan bővülő vásárlói közösségükben. Kitartó, magas színvonalú szakmai munkájuk eredményeképp a Lipóti Látogatóközpontban és számos Lipóti pékségben is forgalmazzák termékeiket, amelyekből a hallgatóság is finom kóstolót kapott. 


A tanulmányút zárásaként Pottyondi Ákos termelő mutatta be gazdaságát, amely Ürmös Porta néven várja látogatóit. Ákos gazdasága a közösségépítésben, a hagyományok átadásában tölt be kiemelkedő szerepet. A bemutató során nemcsak gazdasága történetéről mesélt, de közönségének sajátos világlátásáról is, ami a hagyományos értékek megőrzését helyezi a középpontba. Családi gazdasága 2018 óta működik, és a sok nehézség ellenére mára három biztos lábon áll: gyógynövénykert mellett – ahol tájfajta gyümölcsöket is termesztenek – zarándokpihenőhelyként is funkcionál, és zeneterápiás szolgáltatásokat is nyújtanak helyben az érdeklődőknek. 


Forrás: Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Területi Tudományi és Vidékfejlesztési Tanszék
Fotó: Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Területi Tudományi és Vidékfejlesztési Tanszék