Bucskó Rita Maj-Ri Kuckója

majort
2022. 11. 06., v – 10:43

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás, de aki csokorba is képes őket rendezni, az a legszebb pillanatainkba varázsol különleges élményt. Bucskó Rita az egyik ilyen virágvarázsló Békés megyében, aki először a virágkötészetben, majd egyre több formában élte ki a kreativitását. Manapság már inkább a gyurmadekoráció az a terület, amelyben leginkább szárnyal a fantáziája.


Ritát mindig is érdekelt a virágkötészet a száraz- és selyemvirágból készített kompozíciók, dekorációk készítése. A kertészeti iskolában virágkötészetet is tanult, ahol Iszály-Galambosi Judit tanárnőtől tanulta meg a kreativitást, az alkotás szenvedélyét, ami immár több mint tíz év múlva megélhetését is elősegíti. Párjával és kislányával Battonyán él, ott működteti Maj-Ri Kuckója kreatív műhelyét. Virágkötészként vágott, száraz vagy selyemvirágból állít elő virágcsokrokat, koszorúkat, lakásdekorációkat. De a virág csak alapanyag a maga szépségében, a legfontosabb eleme inkább a kreativitás, a fantázia. Ez a kreativitás pedig néha kitör az alapanyag nyújtotta korlátok közül és új lehetőségeket keres, így vált három-négy évvel ezelőtt szenvedélyévé a süthető gyurma.


Jelenleg evőeszközöket, bögréket, poharakat díszít vele, de az anyag sokoldalúságának köszönhetően rengeteg lehetőség rejlik benne, csak az ember képzelete szabhat határt a süthető gyurma használatának. Ez a roppant sokoldalú alapanyag nagyban hasonlít a gyerekek által használt hagyományos gyurmához azzal a különbséggel, hogy az abból készített formákat, figurákat a sütőben kisütve maradandó alkotásokat készíthetünk.


Ezen kívül cserépbabákat is szeret festeni, valamint a kézműves csapat egyik tagjával Balog Gyöngyi fazekassal összefogva közös kerámia manóház projektbe kezdtek. A kész egyedi manóházakat festi és díszíti Rita, vidám hangulatot varázsolva vele az otthonokba. 


Évekig hobbi szinten űzte ezt a tevékenységeket, amíg úgy nem gondolta, hogy kipróbálja az értékesítésüket. Ekkor csatlakozott a Portéka Kézműves és Termelői Közösséghez, akikkel a megyét járja, és ma már üzletnyitáson gondolkodik. Véleménye szerint nagyon jó érzés, amikor az ember kiteljesedhet a hobbijában, és az már nem csak hobbi, hanem hivatás lesz.


Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert