Október 22-én Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál a Hortobágyon

majort
2022. 10. 21., p – 10:20

A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amikor is az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. Idén is a hortobágyi Kilenclyukú híd lábánál rendezik meg a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet és Darufesztivált.


A rendezvényre érkezők testközelből találkozhatnak a pásztorok állataival – magyar racka juhokkal, nóniusz lovakkal, négyökrös bivalyfogattal, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogattal is, akik a juhászok, csikósok és gulyások társaságában átvonulnak a hídon.

 

  • Az egész napos rendezvény során
  • kézműves vásár
  • bográcsban főtt pásztorételek
  • néptáncbemutató
  • Örökös pásztorok köszöntése
  • pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedés
  • csikós és hortobágyi puszta ötös bemutató
  • a Hortobágyi Nemzeti Park darujátszóterén természetismereti játékok és kézműves foglalkozások várnak mindenkit.

A rendezvényen hosszú kimaradás után újra megelevenedik a Pásztortűz-gyújtás hagyománya, amellyel a pásztorok a legeltetési szezont búcsúztatják.


A Behajtási Ünnep délután 14 órakor, a jószágok az ismét teljes látképével mutatkozó Kilenclyukú hídon való áthajtásával kezdődik.


Ha ősz, akkor daru

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a daruvonulás pedig az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A darvak minden ősszel megjelenő tömegeinek hajnali és alkonyi egén áthúzó, hangosan krúgató csapatait hazánk egyik leglátványosabb természeti jelenségének tekinthetjük.


Az anyatermészet sokszor a festők fantáziáját meghaladó színeket varázsol repülő madárcsapatok hátteréül.


Az elmúlt nyár szokatlanul meleg és aszályos volt, amely teljesen kiszárította a természetes vizes élőhelyeket és jelentős kiesést eredményezett Magyarország keleti régióiban a kukorica termésében. A sekély vizű élőhelyek biztosítják a darvak számára ideális alvóhelyeket, míg a kukorica táblák aratása során elhullatott szemek jelentik számukra a legfőbb táplálékforrást. Ezen okok miatt a nemzeti park szakemberei kíváncsian várták, hogy fog alakulni a darvak 2022-es mozgalma a Hortobágyon.


Az idei év sajátossága, hogy a madarak nem a korábbi évek klasszikus halastó rendszerek lecsapolt tómedreit választották pihenőhelyül. Ennek oka, hogy szeptemberben a hazai csapadékátlag háromszorosa hullott a régióban, így számos kisebb-nagyobb vizes élőhely alakult ki szerte a pusztákon.


Az aszályos nyarat követően a HNPI több helyen végzett ökológiai vízpótló természetvédelmi árasztást is, amely tovább segítette a vizes élőhelyek kialakulását, ezzel a zavartalan daru éjszakázóhelyek kialakulását.


Az elmúlt hetekben végzett szinkronszámlálások alapján kijelenthető: a darvak kiválóan érzik magukat a kukorica hiányában is és nagy csapatokban mutatkoznak a nemzeti park területén, ahol a felfrissült puszták füvén táplálkoznak többezres csapataik – olvasható a nemzeti park honlapján.


A Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai által, heti rendszerességgel végzett szinkronszámlálás adataiból tudjuk, hogy jelenleg mintegy 125 ezer daru tartózkodik a térségben. Ez a szám átlag feletti, így az előzetes várakozásokra jelentősen rácáfolt.


A Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál részletes programja

11.00: Daru szoborcsoport avatása
Helyszín: HNP Látogatóközpont főbejáratánál
Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész alkotásának leleplezése, közreműködik a Karinkó Népzenei Együttes

12.00: Darukonyha receptverseny és Daruporta szépítő verseny eredményhirdetés és díjátadó
Helyszín: Pásztormúzeum előtti rendezvénytér

14.00: Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál ünnepélyes megnyitója
Helyszín: Pásztormúzeum melletti folyóparti föveny
Hortobágy örökös pásztorai, hortobágyi pásztorok és jószágaik felvonulása és bemutatkozása, Közreműködik a Kisliget Néptánccsoport (Nyíradony)

17.30: Pásztortűz gyújtás
Helyszín: Pásztormúzeum mögött, a Kilenclyukú híd lábánál


Egész nap (10.00-16.00): Természetismereti és népi játékok, kirakodó vásár, bográcsos ételek


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: Hortobágyi Nonprofit Kft.