A vidék megtartó ereje: az Ótemplomi Református Egyházközség

majort
2022. 10. 11., k – 10:15

Napjaink egyik kiemelt aktualitással bíró témája a vidék jövőképe, a vidék gazdasági és népességmegtartó erejének növelése. Számos területen keresik a választ arra, hogy miként
lehet megtartani a lakosságot a vidéki térségekben. A probléma megoldásának egyik kulcsfontosságú eszköze a helyi kis közösségek erősítése, melyek képesek betölteni azt a közösségszervező szerepet, mely csökkenti az elvándorlást. Ilyen közösséget találunk Hódmezővásárhelyen, az Ótemplomi Református Egyházközségben, Bán Csaba lelkipásztor vezetésével.


A város életében talán a legfontosabb és a legtöbb családot érintő tevékenység, az oktatás, mégpedig három intézmény fenntartása, működtetése, amely a helyben tanulás és a helyben maradás lehetőségét is biztosítja, több száz gyermek és fiatal számára. Ezek az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola, és a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium. A felsorolásból is kitűnik, hogy az intézmények gyakorlatilag a kisgyermek kortól, egészen az érettségiig támogatják, oktatják a felnövekvő generációkat, mintegy 70 km-es távolságról is érkeznek diákok az intézményekbe. Fontos kiemelni, hogy az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola, gyógypedagógiai intézményként működik. Az intézmények és a hozzájuk kapcsolódó ingatlanok, az elmúlt években számos fejlesztésen mentek keresztül, ami gazdagítja a közösséget, vonzóbbá és színvonalasabbá teszi az oktatást. Az idei tanév azért különleges, mert 300 éves a városban a református oktatás és ezt számos, iskolai, egyházi, kulturális és szakmai rendezvény keretében ünneplik. A tanév elején, az a megtiszteltetés érte az Egyházközséget és Hódmezővásárhely Városát, hogy itt rendezték meg, az Országos Református Tanévnyitót, melyen részt vettek az országban működő református intézmények vezetői, képviselői, a Református Egyház vezetői, illetve a helyi és az országos oktatási rendszer vezetői is.


Az Egyházközség a helyi kultúra szervezésében is aktív, a covid járványt megelőzően, évente 5-6 alkalommal, városi jelentőségű koncertet, egyházi és oktatási előadást, közösségi kezdeményezést szerveztek, melynek több alkalommal, a város főterén álló, Ótemplom adott otthont. Kiemelten foglalkoznak a néptánc hagyományok ápolásával, többek között a mindennapos testnevelés keretében is. Az elmúlt években több könyvet, CD-t jelentettek meg, ilyenek voltak, a Szőnyi 300, a Gimnáziumi évkönyvek és a Vásárhelyi tanulmányok.  Mindezekhez kapcsolódóan megjelenik az értékmegőrzés, és a gyűjtemények kezelése. A közelmúltban több, egykor Vásárhelyen használt eszköz, műtárgy, festmény került vissza, és megújítás, restaurálás után, ismét a helyieket szolgálja.


A Hódmezővásárhelyi - Ótemplomi Református Egyházközség kiemelten foglalkozik, az országos és helyi, karitatív kezdeményezéssekkel. A Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve, az elmúlt években részt vettek az országos gyűjtési és adományozási programokban, úgymint a Tanszer támogatási és a Nyilas Misi Pakk Programokban. De indítottak saját, a rászorulókat támogató gyűjtést is, ilyen volt az Asztalt Terítesz Program, melyben több helyi intézménnyel és szervezettel működtek együtt, annak érdekében, hogy az anyagi vagy tárgyi támogatások jó helyre kerüljenek.


Bán Csaba lelkipásztor szerint a helyben maradáshoz, a letelepedéshez két fontos dolog mindenképpen szükséges. Az egyik a végzettségnek megfelelő munkahely és egy belső, lelki hozzáállás, amely megfoghatatlan, de az Egyházközségük mindent megtesz annak érdekében, hogy ez kialakuljon, mert ez a megmaradásunk záloga.

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: facebook.com/vasarhelyiotemplom