Három hazai település nyert rangos minősítést a környezetszépítés európai versenyén

majort
2022. 10. 03., h – 12:09

Székesfehérvár, Veresegyház és Orfű, mindhárom hazai induló teljesítményét elismerte az Európai Virágos Városok és Falvak verseny szakmai zsűrije. A díjátadón hat ország több mint 150 képviselője vett részt.


1975 óta rendezik meg a virágos városok és falvak európai megmérettetését, az Entente Florale Europe-ot, amelynek 1990 óta Magyarország is visszatérő szereplője.


A versenyben részt vevő országok képviselőiből az ír Dr. Christy Boylan tájépítész vezetésével felálló zsűri június 17-22. között kereste fel a három magyar települést, akik osztrák, belga, holland, ír, német és cseh városokkal és falvakkal voltak versenyben a saját kategóriájukban.


A 2019 óta idén először újra megrendezett verseny gálaünnepségére Balatonfüreden került sor.


A hazai indulók ismét öregbítették a hazai környezetszépítés jó hírnevét, hiszen

  • Székesfehérvár arany minősítést és jógyakorlat különdíjat érdemelt ki
  • Veresegyház ezüst minősítést és elnöki különdíjat kapott
  • Orfű arany minősítéssel

zárta az egyre inkább a fenntarthatóság szempontjai szerint zajló versenyt. Ez a hazai pályázatok értékelésében is visszaköszönt, hiszen Székesfehérvár jógyakorlat különdíjával a zöldfelület-fenntartásba illeszkedő szociális foglalkoztatási programot jutalmazták, Veresegyház elnöki különdíja a városi termálvízfűtéses hálózatért járt, míg Orfűn a minőségi turizmust és a természeti, táji adottságok fenntartható hasznosítását emelte ki a zsűri.


A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen az eltelt 29 évben díjazott hazai települések az európai megmérettetéseken eddig 11 arany-, 29 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10 pályázót pedig Európa-díjjal jutalmaztak.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: Csodálatos Magyarország