Idén is meghirdetésre került „Az Év Digitális Faluja” díj pályázat

majort
2022. 08. 27., szo – 10:56

A díj célja, hogy a települések képesek legyenek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat. A díjazás által széles körben megismerhetővé válnak a már létező hazai digitális jógyakorlatok is, elősegítve ezzel a települések közötti együttműködések kialakulását és a térségszintű fejlesztések elterjedését.


A pályázat a Digitális Falu Program keretében valósul meg, amely 2021-ben indult el azzal a céllal, hogy a kistelepülések vonzerejének és élhetőségének javítását támogassa digitális, illetve okosmegoldásokkal. Idén is négy kategóriában lehet pályázni a településeknek:


Innovatív települési környezet kategóriában ha, a település fenntartható digitális mobilitási rendszereket alakít ki, ezzel növelve a helyi életminőség színvonalát, a település vonzerejét. A település társadalmi és gazdasági elérhetősége támogatja a térségi szintű kapcsolati rendszerek kiépítését. A pályázó település a XXI. század környezeti és technológiai változásaihoz alkalmazkodva képes reflektálni és ezáltal dinamikusan fejlődni.


Innovatív társadalmi és közösségi jólét kategóriában ha, a település törekszik arra, hogy lehetővé tegye lakosai számára, hogy nyitott és együttműködő társadalomban éljenek. A településvezetők a különböző társadalmi csoportok számára egyéni megközelítésben ismertetik meg a mindennapi digitális technológiák adta lehetőségeket. A lakosságnak lehetősége nyílik a közösségi tervezésben való részvételben.


Fenntartható épített és természeti környezet, kategóriában ha a pályázó település helyi energiastratégiáját úgy alakítja ki, hogy a takarékossági potenciálokat, valamint a megújuló energiaforrásokat felméri, ezeket digitális rendszerek segítségével optimalizálja, és monitorozza. A település a fenntartható, energetikailag integrált rendszerek bevezetésével, a zöld erőforrások hatékony kihasználásával pozitív hatást fejt ki környezetére.


Innovatív gazdasági ökoszisztéma, kategóriában ha a település fenntartható módon és a helyi gazdaság fellendülését ösztönözve fejlődik, valamint adaptálja a különböző szektorokban alkalmazható digitális technológiákat. Továbbá ezen digitális rendszerek segítségével kapcsolódik a térségi gazdasági hálózatokba. A település támogatja az innovatív gazdasági és versenyképes piaci környezet kiépülését.


Az Év Digitális Faluja díjra pályáznia bármely digitális innovációkat alkalmazó 5000 fő alatti településnek lehet.


Pályázatok benyújtásának határideje: szeptember 9.


További részletek digitalisfalu.hu oldalon található.

Forrás: digitalisfalu.hu
Fotó: digitalisfalu.hu