Nehéz időkben édesebb az ünneplés

majort
2022. 08. 20., szo – 09:18

A gazdák a rendkívüli nehéz körülmények között is elvégezték a rájuk bízott munkát, amiért elismeréssel tartozunk, a szorgalmukból és kitartásukból pedig erőt meríthetünk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az államalapítás és az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából átadott elismerések kapcsán, a Pesti Vigadóban.


A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem mindennapi kihívások miatt rendkívüli teljesítményre van szükség az agráriumban. A nehézségek azonban összekovácsolják a gazdákat, amiből erőt meríthetünk az előttünk álló feladatok leküzdéséhez. A tárcavezető hangsúlyozta, a mindennapi kenyérre mindig szükségünk van. Ehhez pedig elengedhetetlen a magyar gazdatársadalom erőfeszítése. A kenyér nem magától kerül az asztalra, azért nagyon keményen meg kell dolgozni, ez a munka pedig elismerésre méltó. A miniszter kitért arra is, hogy a gazdák nélkülözhetetlen munkájára mindig és minden körülmények között szükség van.


Nagy István kiemelte, a koronavírus-járvány jelentette nehézségek után az orosz-ukrán háború következményeivel és az energiaválsággal is meg kell küzdenünk. A körülöttünk lévő világ gyökeresen átalakult, ezért új válaszokat kell adnia a nehézségekre. Az agráriumért dolgozó szakemberek tapasztalata, tudása és kitartása hitet kell, hogy adjon számunkra. Erre a teljesítményre ugyanis most is bátran támaszkodhatunk – fejtette ki a tárcavezető. Azok a szakemberek, akik végigdolgozták az életüket, olyat alkottak, amire az egész magyar nemzet büszke lehet. A nemzeti ünnepen fontos, hogy visszatekintsünk a mögöttünk hagyott időszakra és elismerjük ezt a teljesítményt. A kihívások kell, hogy összekovácsoljanak minket és reményt adjanak arra, hogy jön egy jobb esztendő – hangsúlyozta az agrártárca vezetője.


A miniszter a díjátadó kapcsán pedig kiemelte: „A nemzeti ünnepen fontos, hogy visszatekintsünk a mögöttünk hagyott időszakra és elismerjük ezt a teljesítményt.”

Novák Katalin a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Dr. Viski József, az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkára, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának oktatója részére, a magyar agrár- és élelmiszergazdaság fejlesztése terén, illetve a szakmai operatív programok végrehajtása érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

A köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Limp Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Győri Erdészetének erdészeti igazgatója részére, a szigetközi és Győr környéki erdők művelése és gyarapítása iránt elhivatott, a fenntartható erdőgazdálkodás mintaszerű megvalósítását eredményező munkája elismeréseként. Lukács József agrármérnök, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egykori tenyésztési és növénytermesztési elnökhelyettese, a szarvasi Mezőmag Kft. és a megyaszói Harangod - Mag Kft. vetőmagos szaktanácsadója részére, a hazai növénytermesztés biológiai alapjainak védelme, illetve a vetőmagágazat fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.


Sajgó Ferenc, a Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészetének erdészeti igazgatója részére, a Szigetvári Erdészet gondozása, valamint a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola, illetve az Almamelléki Állami Erdei Vasút fejlesztése érdekében végzett értékteremtő munkája elismeréseként.

Dr. Torda Márta, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának nyugalmazott főosztályvezetője részére, a Kárpát-medencei agrártársadalom szülőföldön maradását és érvényesülését többek között a gazdák tudásbázisának gyarapításával, valamint a külhoni civil agrárszervezetekkel kialakított stratégiai együttműködések összehangolásával elősegítő közszolgálati tevékenysége elismeréseként. Továbbá Zsoldos Barnabás újságíró, a Kossuth Rádió riportere részére, magas szintű szakmai tudásával a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők mindennapjait hűen dokumentáló, több évtizedes újságírói és rádiós munkája elismeréseként.

Novák Katalin a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta Bögréné Bodrogi Gabriella, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség operatív igazgatója részére, a hazai állattenyésztés és a méhészeti ágazat fejlesztése érdekében végzett magas színvonalú munkája elismeréseként. Csike György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége alelnöke részére, a magyar gazdák érdekében, különösen a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban végzett értékes szakmai munkája és közéleti tevékenysége elismeréseként. Ferenczi Igor rendőr alezredes, postagalamb-tenyésztő részére, a 140 éves magyar postagalambsportágban tenyésztőként, valamint szakíróként végzett értékőrző tevékenysége elismeréseként.

Dr. Füller Imre agrármérnök, agrárközgazdász, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének volt ügyvezető igazgatója, az Európai Hegyitarka Tenyésztő Szövetség első alelnöke részére, a hazai állattenyésztés fejlesztése és nemzetközi elismertségének növelése érdekében végzett sokoldalú munkája elismeréseként.

Gyulai József nyugalmazott agrármérnök, postagalamb-tenyésztő részére, a postagalambsport területén hat évtizede elkötelezetten végzett tevékenysége elismeréseként.

Nagy István az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adományozta Tóth János Zoltán, Hegymagas község nyugalmazott polgármestere részére, a történelmi Badacsonyi borvidék, azon belül a Szent György hegyi borkultúra megújításában játszott szerepéért.

Továbbá Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést adományozott Dr. Pálinkó Mihály, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikum nyugalmazott oktatója részére, a géptan tantárgy oktatása és a versenyfelkészítés területén végzett magas színvonalú munkájáért. Dr. Pásti György, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nyugalmazott egyetemi docense részére, a modern rozébor előállításának elméleti megalapozásáért, oktatásszervezési sikereiért. Dr. Tóbiás István, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos tanácsadója részére, a növényvirológiában a mezőgazdaság és a kertészet területén végzett kiemelkedő, hazai és nemzetközileg elismert eredményeiért.

Az agrárminiszter az Aranykoszorús Gazda Díjat adományozta Banai Benő, Cegléd város nyugalmazott falugazdásza részére, a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend alapításáért, a helyi szőlő- és borkultúra hagyományainak ápolásáért, Cegléd város fejlesztésében játszott szerepéért. Nagy Gyula méhész mester részére, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnökeként végzett áldozatos munkájáért.

Továbbá Aranykoszorús Gazdaaasszony Díjat adományozott Taskó Józsefné gazdálkodó részére, a szántóföldi növénytermesztés, valamint a szarvasmarhatartás terén végzett minőségközpontú termelési munkájáért.

A tárcavezetőt Fleischmann Rudolf Díjat adományozott Dr. Nagy János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára részére, a multifaktoriális szántóföldi tartamkísérletek vezetéséért, eredményes oktatói és kutatói munkájáért, szakírói tevékenységéért.

Vancsura József, a Felsőbácskai Agrár Zrt. nyugalmazott elnöke részére, a kukorica és a kalászos gabonák versenyképességének biztosítása érdekében végzett áldozatos munkájáért.

Gróf Széchényi Imre Díjat vehetett át Böjte Csaba testvér, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és elnöke, az Erdélyben általa létrehozott és működtetett mezőgazdasági oktatóközpontokban és tangazdaságokban végzett példaértékű munkájáért, a gyermekek agrár szakmával való megismertetése érdekében kifejtett tevékenységéért, a székelyföldi lovas terápiás képzés megalkotásáért. Szabó Attila, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösség Gazdakörének elnöke részére, a délvidéki gazdák tudásbázisának gyarapításában, a magyar gazdák megélhetési körülményeinek javításában, szülőföldön való megtartásában játszott szerepéért.

Tolnay Sándor Díjban részesült Süth Miklós, az Állatorvostudományi Egyetem intézetigazgatója, rektori főtanácsadója, a hazai állatorvosképzés és az egész hazai állatorvos társadalom jó hírének és társadalmi megbecsülésének növelése érdekében kifejtett negyedszázados kimagasló oktatói, szakmai és közéleti tevékenységéért.

Nagy István Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Gosztonyi Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság állatgondozója részére, a régi magyar háziállatfajták fenntartása érdekében végzett közel három évtizedes elhivatott munkájáért. Prokai István, az Egerszalóki Hegyközség nyugalmazott hegybírója részére, a helyi szőlőtermelők és borászok szakmai munkájának hatékony támogatásáért. Végezetül pedig Sághi Tamás, a Mathiász János Hegyközség nyugalmazott hegybírója részére, a helyi szőlőtermelők és borászok szakmai munkájának eredményes támogatásáért.


Forrás: AM Sajtóiroda/magyarmezogazdasag.hu
Fotó: AM Sajtóiroda