Látogatható a felújított Kunffy-emlékmúzeum Somogytúron

majort
2022. 08. 16., k – 13:34

Megnyitották a felújított Kunffy Lajos Emlékmúzeumot Somogytúron. A múzeumban kiállított gyűjtemény tulajdonosa a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum. Ábrahám Levente igazgató az épület felújítását és a működtető nonprofit társaság további terveit követendő múzeumátalakítási modellnek nevezte. 


Fontosnak nevezte, hogy a kft. további projektjei is megvalósuljanak; ezek között a műterem felújítása, kiállítótér megvalósítása is szerepel, közösségi, kulturális programokkal.


Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter elismerését fejezte ki Varga Péter Pál professzor családjának, amely megalapította a Kunffy Lajos Emlékmúzeum Nonprofit Kft.-t és biztosította a pénzügyi hátteret a felújításhoz.


A somogytúri klasszicista stílusú, egykori Bosnyák-kúriában élt és alkotott dr. Kunffy Lajos festőművész. A ház és a művészparkban álló egykori műterme ma emlékház. Dr. Kunffy jogot végzett, államtudományi doktorátust is szerzett, ezzel párhuzamosan járt a budapesti képzőművészeti főiskolára. Tanult és kiállított Münchenben, Párizsban, ahol a Becsületrend lovagkeresztjét is megkapta. 1913-ban telepedett végleg haza. Festményein megelevenedik a magyar táj, a falusi emberek élete. Híresek a környékbeli cigányokat ábrázoló képei, de lefestette a somogytúri tiszteletes urat is.


Kunffy Lajos megjárta a gettót is a származása miatt, több száz festményét elrabolták, később elvették a vagyonát, a megélhetését, korlátozták alkotói szabadságát -, mégis derűs és optimista tudott maradni. Jelenleg 303 leltári számon őriz a Rippl-Rónai Múzeum tőle különféle relikviákat, festményeket, köztük világszinten ismert képeket.


Varga Péter Pál gerincsebész professzor a megnyitó ünnepségen köszönetet mondott a támogatóknak, együttműködőknek, köztünk Somogytúr és a közeli települések önkormányzatának.
Elmondta, hogy a folytatás, a Kunffy kulturális projekt nem csak a festőről szól majd: az emlékmúzeum a környék 7-8 településének egyfajta kulturális központjaként fog működni, zenés, prózai, szakmai, művészettörténeti programokkal, ősztől tavaszig. Szeretnék a térség gyerekeit is bevonni egy múzeumedukációs programba – jelezte, és beszámolt többféle kiadványt tervéről is.


A régi nemesi kúriából kialakított emlékmúzeum másfél hektáros parkja a helyi önkormányzat tulajdona; a helyhatóság hamarosan pályázatot nyújt be a park megújításáért és közösségi tér kialakításáért, együttműködve Kunffy Lajos Emlékmúzeum Nonprofit Kft.-vel – közölte Takács János, Somogytúr polgármestere.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: MTI/Varga György