Elkészült Lillafüreden a kilátók királynője

majort
2022. 08. 03., sze – 06:52

2021 őszén jelentették be, hogy újjáépül Lillafüred legendás kilátója, a Zsófia-kilátó és a Felső-hámorból odavezető 1.3 kilométeres tanösvény. A munkálatok befejeződtek, jelenleg tart a használatbavételi engedélyezési eljárás, és amint meglesz az engedély – ez hamarosan várható –, megnyitják a látogatók előtt a létesítményt, írta a Boon.


Az új kilátó az 1900-ban épült Zsófia-kilátó hű rekonstrukciója, a mai kornak megfelelő építési technológiával. Az alsó szint kőből készült, helyi mészkőlapok felhasználásával. Maga a kilátó vörösfenyőből, mert az időjárás viszontagságai ezt az anyagot viselik meg a legkevésbé.


A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.


Tanösvény vezet a kilátóig a régi szerpentinúton. Már a feljutás is nagy élmény lesz, hiszen hangulatos tereplépcsők és egy kis híd teszi kalandossá az utat. Olyan érzésük lehet majd a kirándulóknak, mintha az Alpok valamelyik tanösvényén járnának – mondta Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetője.


A kilátóhoz csak gyalog lehet feljutni. Ha kocsival érkezünk, érdemes Felsőhámorban vagy Lillafüreden parkolni. Hivatalosan a feljáró Felsőhámorból indul, a templom mellől. Át kell haladni a forgalmas főúton is, de itt a Magyar Közút Zrt. felfestéssel és táblákkal jelzi majd az autósok számára, hogy ott gyalogosközlekedés várható.


Ami az építmény különlegességét adja – és ami miatt a kilátók királynőjének is lehetne nevezni – az a gyönyörű kupolája. Ezzel a Dolka-tetőt megkoronázva olyan impozáns és emblematikus építmény született, ami a Palotaszálló mellett újabb jelképévé válhat a térségnek.


Forrás: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék/Horváth Csongor