Előbb rakjunk meg még egy szénásszekeret, utána lubickoljunk…

majort
2022. 07. 21., cs – 13:38

Még ne menjünk a fürdőtóba, várhat a jacuzzi is még egy órát..! Elképzelhetetlen, hogy egy kamasz így kiáltson fel 34 fokban, miközben szénaboglyát rak? Pedig a Pontes Alapítvány és a KucsiTanya illetve a Holiday Maker táborában így van. 


Az ötletgazda és vezető, Fábry Szabolcs területi felelősünk Veszprém megyében. Vallja, hogy a vidékfejlesztés része a jövő generációjának szemléletformálása is. Erre jó példa a nagyvázsonyi Tanyás Gazda Tábor idén is. 


A teljes ellátásos, bentlakásos, egyhetes tábor során a hagyományos falusi élet mindennapjaival ismerkedhetett meg a 25 résztvevő a helyi gazdák és kézművesek segítségével. Olyan tábort szerveznek a nagyvázsonyi Igásló Központban az alapítványhoz érkező gyerekeknek, ahol kipróbálhatták a hagyományos falusi életet, a szénaboglyarakástól az állatok ellátásán át egészen a tehénfejésig és a sajtkészítésig. Igyekeznek bemutatni mindazt, amit egy falusi ember, a nagyapáink, dédapáink tudtak a mindennapi élethez. A cél az volt, hogy megmutassák a vidéki értékeket, a hagyományos jószágellátást, és hamisítatlan nyári élményt biztosítsanak a gyerekeknek.

 
A táborozó fiatalok a hét során forgószínpadszerűen ismerkedtek meg a tanyasi élettel. A baromfik és kisebb lábasjószágok, valamint a tehenek és lovak ellátása, gondázása, és a munkával töltött órák mellett kézműveskedtek és dalokat is tanultak. Egy nyomozójáték keretében megismerkedtek a településsel, lovagolhattak is, és ebben a kánikulában természetesen balatoni fürdőzés is szerepelt a tábor programjában. Utóbbi érdekessége az volt, hogy Nagyvázsonyból három lovas fogattal és elektromos kis- busszal vitték le a zánkai strandra a gyerekeket, akik útközben őzeket, nyulakat láthattak és szamócát is szedhettek.


A bemutatókat, foglalkozásokat tartó helyi gazdák és termelők mellett a szervezésben és lebonyolításban fiatal pedagógusjelöltek is segítettek. A Tanyás gazdatábor azon túl, hogy különleges élményeket kínált a gyerekeknek, egy kis pluszbevételt is jelentett a helyi gazdáknak, termelőknek és kézműveseknek.


Forrás: veol.hu 
Szerző: Fábry Szabolcs
Fotó: Nagyvázsonyi Igásló Központ