Megújul a Bacónak- hegy kápolnája

majort
2022. 07. 06., sze – 13:00

Pályázati forrásból és a hívek adományaiból hamarosan megújul a településhez tartozó  Bacónak-hegy kápolnája. Az 1800-as években  készült épületet utoljára  1994-ben újították fel. A kápolna külső és belső rekonstrukciójára a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-től 5 millió forintot nyert az önkormányzat.


A kápolna közelében található hegyi út közel két kilométer hosszú szakaszának rendbetételére a Magyar falu program jóvoltából 19 millió forintot költöttek. Erre a szakaszra – a stabilitást biztosítandó – mészkő zúzalék került, melyet bazalttal és egy speciális emulzióval tettek szilárd felületűvé. A hívek és a birtokok tulajdonosai számára ennél is jobb hír, hogy a kápolna külső és belső rekonstrukciójára a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-től 5 millió forintot nyert az önkormányzat.


– Az épület külső szigetelésén sokat javítanak, a belső részeken szintén megoldják a vízzárást, valamint a falakat szellőző vakolattal látják el – mondta Laskai Béla polgármester. – A kápolna környékén a csapadékvíz-elvezetésre alkalmas rendszert telepítenek, valamint a hívek adományaiból összejött egymillió forintból a tetőhéjazatot cserélik ki. A munkálatok a közelmúltban kezdődtek el, a beruházást végző cég szakemberei gőzerővel dolgoznak, hogy ebben a hónapban elkészüljenek.


Kiefer Károly alpolgármester, a nagyrécsei egyházközség világi elnöke elmondta: ismereteik szerint a település templomának építése utáni években, 1800 körül készülhetett a kápolna, melyet 28 évvel ezelőtt újítottak fel szintén a hívek segítségével. Korábban kisebb javításokat végeztek, de a mostani rekonstrukció megmenti az épített értéket.


A komplex felújítás elindulását és az út rendbetételét Fábián Lászlóné, a Bacónakhegyért Alapítvány elnöke ugyancsak üdvözölte. Örülnek annak is, hogy összefogásnak köszönhetően újulhat meg a kápolna. A tizenhárom évvel ezelőtt alakult szervezet fő célja a helyi értékek ápolása. Évek óta megszervezik a Magdolnanapi búcsút, melynek színhelye a kápolna, s annak környéke. Ezúttal július 24-én (vasárnap) 15 órakor szentmise lesz és Maczkó Mária népdalénekes és énekművész ad koncertet, majd a program egy közeli birtokon, az alapítvány közösségi házában folytatódik beszélgetéssel.


Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Zalai Hírlap