Pusztaszentlászlóról indult a boronapincéket támogató program

majort
2022. 07. 03., v – 10:29

Ötödik alkalommal tartottak a pusztaszentlászlói Újhegyen kézműves napot és vásárt a hétvégén, ahol felavatták a több mint százéves, felújított boronapincét. Az Agrárminisztérium ötmillió forint keretösszegig támogatást nyújtott a borona- vagy töméspincék, útszéli keresztek felújítására.


A zalai település polgármestere, Kaj István ötlete nyomán indult el az az országos program, aminek keretében az Agrárminisztérium ötmillió forint keretösszegig támogatást nyújt a borona- vagy töméspincék, útszéli keresztek felújítására. Pusztaszentlászló 2021-ben 23,6 millió forint pályázati támogatást nyert az Agrárminisztérium zártkerti programján, így annak köszönhetően aszfaltozták le a pincékhez felvezető újhegyi utat, majd az újonnan indult programnak köszönhetően befejeződhetett a Pusztaedericsről áttelepített, 1800-as évek végén épült boronapince felújítása. Mára egy tölgyfaajtós, tulipánmintás zsalugáteres, újra sározott és meszelt falú épület várja az idelátogatókat. Bene Csaba, a Zala megyei közgyűlés alelnöke és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a közösségi értékmentés jeles példájaként említette a helyi összefogást. Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, Magyarországon 2000 zártkerti résszel rendelkező település van, s eddig 670 település nyert összesen 9,5 millárd forint támogatást.


A rendezvényen Zsugyel-Klenovics Katalin evangélikus lelkész és Sághegyi Gellért plébános áldotta meg az új, kulcsosházként működő épületet, amiben nemsokára a szőlőfeldolgozást bemutató kiállítás és borkóstoló helyiség nyílik.


Forrás: Zaol
Fotó: Zaol