Különleges mézek Vizsolyból

majort
2022. 06. 18., szo – 09:21

Megvalósította álmát, és univerzális méhészetet hozott létre Vizsolyban a többnyire csak Mézes Gergőként ismert Molnár Gergely. Családi vállalkozásuk szinte minden szeglete összefügg a méhekkel, a mézzel. 


Az ország legfiatalabb méhész mestere volt Molnár Gergely, amikor 22 évesen – még a gödöllői egyetem hallgatójaként – kézhez kapta egy szakmai tanfolyam elvégzését igazoló oklevelét. Akkor döntötte el, hogy nem gépész, hanem inkább méhész lesz. Elkezdte álmai megvalósítását, egy univerzális méhészet létrehozását lakhelyén, az abaúji Vizsolyban.


Mindent el akart érni, amit ebből a mesterségből ki lehet hozni – mondta a kezdetekről. 2004-ben mínusz 17 ezer forinttal indult. Nagymamájától kért segítséget, ám ő nem pénzt, hanem három hordó mézet adott neki, és a lelkes, elszánt fiatalember ezt árusítva kezdte lépésről lépésre bővíteni a tevékenységét. A méhek szorgalmával járta a vásárokat, az ország minden részében megfordult.


A szakma csínját-bínját édesapjától tanulta, aki csaknem huszonöt éve, - amikor Gergő tizenkét éves volt- vágott bele a méhészkedésbe. Ma is együtt viszik a családi vállalkozást. Több száz méhcsaláddal dolgoznak, és nyolc éve, ugyancsak Vizsolyban megnyitották az ország első mézmúzeumát is.


A látogatók betekintést nyerhetnek a méhek csodálatos világába, mézet kóstolhatnak, közösen meg tudják keresni a méhkirálynőt, a heréket, megismerhetik, milyen feladataik vannak a dolgozóknak.


A 2016-ban az Év Kiváló Méhészetének választott cég ma – a Gergőre az országjárása idején ráragadt becenév alapján – Mézes Gergő Méhészeteként működik, és tényleg univerzálissá vált.


Csak méhmérget nem gyűjtünk még, de erre is zajlanak az előkészületek – mondta.


Nemcsak fajtamézeket, hanem virágport, propoliszt, méhpempőt is termelnek, a méhviaszból gyertyát készítenek, saját méztöltő üzemük van, és 2016 óta – Magyarországon ugyancsak elsőként – apiterápiás, vagyis a méhek által előállított anyagokat gyógyító céllal használó vendégházat is működtetnek. Merthogy gyógyhatású szinte minden méhészeti termék, sőt még a kaptárlevegő és a méhek rezgése is. Ezért van például olyan faházuk, amely alatt egymillió méh lakik.


Ezek nyomják fel a propoliszos, méhviaszos illatot, és átadják az ember energiaszintjénél magasabb biorezonanciájukat– avatott bele a részletekbe.


Gergő, aki 2008-ban az Év Méhésze lett, szeretné, ha gyermekei is a nyomdokaiba lépnének. Két kisfia közül a nagyobbiknak már kétévesen volt saját méhészkalapja, overallja, füstölője és kaptárvasa. Hitvallása szerint ugyanis „szimbiózist kell létrehozni a méhcsalád és a család között, hogy meglegyen a harmónia.”


A méhészet mellett tehát az országban egyedülálló Mézmúzeum és egy hangulatos, a méhészethez hangulatában illeszkedő apiterápiás vendégház várja az idelátogatókat, továbbá érdemes a környék látnivalóit, természeti szépségeit is felfedezni.

Forrás: Hello Vidék
Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: mezesgergo.hu