Vidékfejlesztési szakértőknek indul továbbképzés

majort
2022. 06. 16., cs – 10:21

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara a Diversitas Központ bevonásával és szakmai segítségével megkezdi a társadalom- és vidékfejlesztési szakértő szakirányú továbbképzés kidolgozását és indításának előkészítését. 


Dél-Magyarország térségének hátrányos helyzetű társadalmi csoportjainak felzárkóztatása a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet prof. dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja, valamint Kárászné dr. Rácz Lívia, a Diversitas Központ ügyvezetője írt alá a napokban Szekszárdon.


Az együttműködő felek elsődleges célkitűzésnek tekintik a hátrányos helyzetűek képzettségének, valamint foglalkoztatási helyzetének javítását. Ennek a szándéknak a jegyében közös képzési programokat kívánnak megvalósítani, valamint egy programirodát terveznek létrehozni a kar szekszárdi campusán, ahol a felek emellett egy szakmai tanácsadási, kutatási és képzési feladatokat koordináló szervezetet is létrehoznak Roma és Társadalmi Felzárkózási Programiroda néven.


Az együttműködő felek emellett megállapodtak arról is, hogy az Egyetem megkezdi a társadalom- és vidékfejlesztési szakértő szakirányú továbbképzés kidolgozását és indításának előkészítését. A két féléves képzés célja olyan szakemberek képzése, illetve továbbképzése a hazai gazdaság és közigazgatás számára, akik társadalom- és vidékfejlesztés területén a társadalmi mobilitás és felzárkózás, valamint a helyi gazdaság fejlesztésének érdekében képesek programok és projektek komplex módon történő tervezésére, megvalósítására, elemzésére, értékelésére és fejlesztésére.


A PTE új továbbképzését elvégző hallgatók helyi önkormányzatok, civil szervezetek, oktatási és gazdasági szereplők részére nyújthatnak majd szakmai segítséget olyan társadalmi felzárkózást célzó programokban, amelyekben a felzárkózás, illetve a gazdaságfejlesztés szempontjai is érvényesülnek. Nagy igény mutatkozik olyan szakemberekre, akik képesek segíteni hátrányos helyzetűek felzárkóztatását.


Forrás: Dunántúli Napló
Fotó: Pécsi Tudományegyetem