Gazdálkodók a Kárpát-medencében: az adai Koós Tanya

majort
2022. 06. 13., h – 10:34

A kétszáz évvel ezelőtt épített tanyát az adai Koós család: Koós Dezső, Koós Holló Tímea, és gyermekeik Koós Kata, valamint az ifjabbik Koós Dezső lépésről lépésre korszerűsítve, de eredetiségét is kifejezésre juttatva állította a vendégfogadás, a tanyai turizmus szolgálatába.


A nádtetős, klasszikus elrendezésű tanyát, melyhez hozzátartozott a marha- és a lóistálló és (egykor) a munkások elhelyezésére szolgáló lakóépület, 1986-ban azzal a céllal vásárolta meg a család Balogh Gézától, hogy a mezőgazdasági gépek és az állatállomány elhelyezése mellett, eredetiségét megőrizve vendégfogadásra rendezzék be. 


Önerőből tatarozták és bővítették az amúgy is tágas lakóépületet, melyet újabban pályázati támogatások útján is folyamatosan bővítenek. A nádtetőt cserépre cserélték le, fürdőszobák kerültek a vendégszobák mellé. Maga a tanya, a tanyabelső, de az udvar is rendezettségével ragadja meg a látogatót. A család 50 hektáron gazdálkodik, és 2008-tól jövedelemkiegészítő ágazatként folytat idegenforgalmi tevékenységet is. Két, teljes kényelmet nyújtó vendégszobát rendeztek be, de további vendégszobák kialakítása is tervben van. Ma már a tanya régebbi épületei mellett egy hatalmas hangár is áll, mely a tanya mellett a nagyobb létszámú rendezvények befogadására épült. 


A család együttműködik a közeli tanyákkal, szervezetekkel és intézményekkel és a gyerekcsoportoknak, de igény szerint a felnőtteknek is bemutatják a tanyasi életérzést és megismertetik őket a tanyai életmóddal és gazdálkodással. 


A Koós Tanya kiváló helyszín gyermekkirándulások, születésnapok, családi összejövetelek, csapatépítő rendezvények, hagyományőrző rendezvények, táborok, legény- és leánybúcsúk illetve lakodalmak megünneplésére is, melyekhez a Koós család nemcsak helyszínt, de kiváló házias ízeket, programokat, igény szerint szállást, és minden esetben kikapcsolódást és fantasztikus élményt nyújt. 


A családi vállalkozásként működő tanya hatalmas udvarával, játszóterével és kültéri tűzhelyével, hatalmas teraszával kiváló helyszín azok számára, akik kint a szabadban szeretnék értékes idejüket eltölteni. Mindemellett a család legutóbb egy wellnessrészleg kiépítésébe is belevágott, aminek köszönhetően egy melegvizes fürdődézsával és egy finn szaunával bővítették a tanya színvonalát, melyet idén tavasszal már üzembe is helyeznek.


A mesébe illő tanyára előre megbeszélt időpontokban sok szeretettel várja a Koós család a pihenésre és szórakozásra vágyó vendégeket.


Forrás: Tájgazda
Fotó: Tájgazda