Tájházakban gyűlnek össze a féltve őrzött palóc kincsek

majort
2022. 05. 11., sze – 09:20

Nógrád megyében komoly hagyománya van a tájházas kultúrának. Az évszázadokon át felgyülemlett palóc kincseket és nemzetiségi ékköveket ezek a felújított, kicsinosított régi paraszti porták őrzik meg az utókor számára.  A Nool utána járt cikkében, hogy hol és mivel várják a vendégeket, „kincskeresőket” Nógrád megyében.


Cserháthalápon a község templomának védőszentjei, Péter és Pál névnapjához igazítva adták át 2019-ben a takaros tájházat. A falu főutcáján található, közel száz éves épület kívül-belül megszépült. A település lakossága és az elszármazottak egyaránt adományoztak különböző díszítő kellékeket, szép falvédő textíliákat, a paraszti házaknál régen használatos eszközöket.


Őrhalom elsősorban a rendkívül díszes női népviseletével emelkedik ki a térségben. Itt 2019 októberében adták át a tájházat. A polgármesteri hivatal kulturális munkatársa, Farkas Andrea elmondta, az épület fele kiállítótér, benne tiszta szobával, konyhával. A viszonylag szűk környezet miatt a falu egykori mindennapjait bemutató tárlat elég zsúfolt, sok anyagot halmoztak fel, viszonylag kevés négyzetméteren, ám ez rendkívül gazdag. Régi ruhák, használati tárgyak, bútorok, fotóalbumok láthatóak a beltérben. Különlegességként megtekinthető a Nógrádikum címmel kitüntetett gyöngyös főkötő másolata, valamint a népviselet másik egyedi darabja, a rojtos selyemkendő, ami Horváth Endre híres tízpengős pénzjegyén szerepel. Hasonlóképpen megismerkedhetnek az érdeklődők az úgynevezett „mancsozás” játékkal, amely elődeinknél bottal és golyóval űzött szórakozás volt. A botokat a férfiak maguk faragták ki, és évszámmal is ellátták.


Bánkon a szlovák nemzetiségi tájház immár ötven éve várja a látogatókat, és a község legnevezetesebb eseménye is északi szomszédaink hagyományőrzéséhez kapcsolódik, a július utolsó vasárnapján megrendezendő szlovák nemzetiségi fesztivál. A bánkiak tavaly szeptemberben a szentendrei szabadtéri néprajzi múzeumban is bemutatkozhattak, ahol a hozzájuk érkező vendégeket vakarccsal (pogácsával), lepnyíkkel (túrós lepénnyel), lepke formájú herőkével és radosztnyíkkal (lakodalmas örömkaláccsal) kínálták. 


Mindenképpen szót érdemel még a német hagyományőrzés, hiszen Nógrádban csak két nyugati településen, Berkenyén és Szendehelyen őrzik ezeket a tradíciókat. Berkenyén, a nemrégiben tartott Vérszilva Feszten a tájházban Gill Józsefné kalauzolta a betérőket, előtárva a gyönyörű viseletes babákat, amelyek az egyes korosztályok jellemző ruhakölteményeiben pompáznak.


Forrás: Nool.hu
Fotó: Nool.hu