Megnyílt a XXI. Nemzetközi Csipkekiállítás a halasi Csipkeházban

majort
2022. 05. 09., h – 12:44

KISKUNHALAS Az áttetsző finomság, világszínvonal, egyediség, hagyománytisztelet, nemzedékek tudását átörökítő kézműves különlegesség a jellemzője az idén 120 éves halasi csipkének, az évfordulóhoz kapcsolódva számos nemzetközi kiállítással, emlékéremmel, csipkealbummal és az Öltözetünk dísze a csipke című pályázattal is tisztelegnek a jeles évforduló előtt.


A XXI. Nemzetközi Csipkekiállításon a város legújabb testvértelepülése, a csipke városának is nevezett horvátországi Lepoglava és a más környéken készült munkákat mutatják be. A rendezvény fővédnöke: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, védnöke Bányai Gábor országgyűlési képviselő.


Pénteken nyílt meg a már hagyományosnak mondható nemzetközi csipkekiállítás, amelynek díszvendége Horvátország.


– A csipke a valaha készült legszebb utánzata a természet fantáziájának. A csipke mindig felidézi számomra azokat az egyedülálló tervezéseket, amelyeknél a fák ágai hímzik az égboltot, és nem hiszem, hogy az emberi lélek bármely találmánya kecsesebb vagy pontosabb eredetű lenne – idézte a híres francia divattervező Coco Chanel gondolatait Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármesterre a kiállítás megnyitóján mondott köszöntőjében.


A városvezető szerint rendkívüli esemény a mostani kiállítás, hiszen ismét egy jeles évfordulóhoz érkezett a halasi csipke. – 120 éve, 43 ezer 830 nap, több százezer munkaóra, ennyi ideje alakul és formálódik a halasi csipke.


Rengeteg szorgos kéznek köszönhető a mai formája és jó néhány vezetőnek lehetünk hálásak azért, hogy a halasi csipkét mindenki ismeri a világban, és hungarikumként számtalan magas rangú vendég kaphatta már ajándékba – fogalmazott a polgármester, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik hatalmas szorgalommal és alázattal dolgoznak a csipke 21. századi fennmaradásáért és népszerűsítéséért.


Hálásak vagyunk azért, hogy Lepoglava városával évek óta fennálló munkakapcsolat és nemzetközi együttműködés egy városi barátsággá fejlődhetett. Testvérvárosi szerződéssel erősítettük meg egymás iránti elkötelezettségünket – utalt Fülöp Róbert arra, hogy a kiállítás megnyitója előtt ünnepi díszülésen írták alá a két város vezetői a testvértelepülési kapcsolatról szóló dokumentumokat.


– Az elmúlt években személyes célommá is vált, hogy a halasi csipke jelen legyen mindennapi életünkben. Ünnepi alkalmakor egyre több férfiöltönyén található díszzsebkendő és még ennél is több hölgy nyakában láthatunk csipkemedált. Jeles eseményeken önkormányzatunk is csipkét ad ajándékba, és magas rangú hivatalos vendégeink sem szoktak a halasi hungaricum nélkül távozni városunkból.


A mindenkori városvezetés, a csipkeház dolgozói felelősséggel tartoznak a halasi csipke színvonaláért. Én ezt a felelősséget viselem, és töretlenül hiszek abban, hogy ennek a remekműnek a világ modernizációs törekvéseinek elfogadásával együtt is van létjogosultsága – hangoztatta a polgármester.


Drago Horvát, Horvátország pécsi főkonzulja a megnyitóünnepségen a két ország közös történelmére emlékeztetett és mondott köszönetet mindkét ország csipkevarróinak, akik sokat tettek a két nemzet jó kapcsolatáért.


A kiállítást Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke nyitotta meg, aki arra emlékeztetett, hogy a 120 éve ugyanazzal a technikával készülő alkotások töretlenül népszerűek, tartják a minőségüket, színvonalukat, és ugyanúgy a csodájára járnak messze földről, mint a születése pillanatában.


A megnyitóünnepségen Érték és szépség címmel Hrivnák Tünde Pro Urbe és Józsa Judit magyar viseletért díjas divattervező, halasi csipkékkel díszített ruhakölteményeiből is tartottak bemutatót.


A prémium minőségű, a kiválóság és egyediség jegyeit hordozó nappali és estélyi ruhák a modern és klasszikus hangulat ötvözeteit és a halasi csipke időtállóságát mutatják be.


A három héten át látogatható tárlathoz kapcsolódóan a Halasi Csipke Közalapítvány pályázatot is hirdetett a magyarországi csipkekészítők körében. A felhívásra olyan csipkéket vártak, amelyek a hagyományos és a modern öltözetet egyedivé, különlegessé teszik, mint például gallért, zsabót vagy mandzsettát, de bármilyen csipkével díszített ruhát is elfogadtak. Összesen 52 pályamű érkezett, ezek is láthatók a kiállítás ideje alatt.


A Dékáni Galériában kilenc horvát csipkeműhely alkotásait mutatják be, megtekinthetők a világhírű és több száz éves hagyománnyal rendelkező csipkék Lepoglava városából, Hvar és Pag szigetekről.


Emellett Krizevci, Marija, Primosten, Sikirevci, Split, és Trg városából érkezett csipkék is láthatók.


Szombaton csipketechnikai bemutatóval folytatódtak a programok, és kihirdették az Öltözetünk dísze a csipke című csipkepályázat eredményeit.


A Halasi Csipke Közalapítvány tervbe vette egy 120 éves a halasi csipke felirattal ellátott emlékérem kibocsátását a jubileumi évben, amelyiknek egyik oldalán Pajorné Berta Györgyi kör alakú csipketerve lesz látható, a Fantáziavirágos elnevezéssel.


Az érem másik oldala pedig Dékáni Árpád és Markovits Mária szobrát jeleníti majd meg. Az intézmény tervei között szerepel egy színes, képekkel gazdagon illusztrált, új, a halasi csipke történetét bemutató album kiadása is. A halasi csipke a közelmúltban állandó tárlatot kapott Lakiteleken, az új Hungarikum kiállítóházban is. Ezen kívül a Csipkeház és a Halasi Csipke Közalapítvány felkérést kapott egy időszaki kiállítás megrendezésére Székesfehérváron, az Aranybulla 800. évfordulójára szervezett programsorozat keretében.


Forrás: Petőfi Népe
Fotó: vasárnap.hu