Szalonnasütővas Pihenőpont: új turisztikai vonzerő Vizsláson

majort
2022. 04. 25., h – 11:20

Vizslás a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark települése, a Medves-fennsík és a Zagyva-völgy földrajzi kistájak határán, Salgótarjántól délkeletre fekszik. A kikapcsolódni vágyókat új turisztikai attrakció várja a Vizslást és Újlakot összekötő út melletti területen: egy pihenőpont, ahol a látogatók gyönyörködhetnek a panorámában, illetve harapnivalót is készíthetnek a tűzrakónál.


A pihenőpont neve, illetve formája a kevésbé ismert Nógradikumot, a szalonnasütővasat szimbolizálja.


A pihenőpontnál információs tábla ismerteti a szalonnasütő vas, mint Nógradikum történetét.


A szalonnasütővas Salgótarján nevéhez fűződik. Csakis kizárólag ebben a városban használták és találták ki legelőször. Az 1970-es években került előállításra, amely a helyi munkások, dolgozók szellemi leleményességüknek köszönhetően az étkezéseinek, gyors elkészítéséhez nyújtott segítséget. A termék kifejlesztésének célja a szalonna illetve kolbászféleségek praktikus kisütése volt.


Sándor József, a település polgármestere elmondta: a fából készült pihenőt részben a közmunkaprogram keretében, részben társadalmi munkában hozták létre.


A falu első embere felidézte: látva a Felsőtold és Hollókő között fekvő, kéz alakú kilátó népszerűségét, arra gondolt, hogy Vizsláson is kellene valami hasonlót, mégis egyedit létrehozni, amely a helyieket és az idegeneket is vonzza. Végül a szalonnasütővas mellett döntöttek, amely környékbeli találmányként a Nógrádikumok listájára is felkerült.


Sándor József hangsúlyozta: szeretnék, ha a vizslásiak mellett minden idelátogató, vagy akár a településen áthaladó utazó tovább vinné az országban a falu hírnevét. A pihenőpark fejlesztésének ez az első üteme volt, amint az önkormányzat anyagi lehetőségei engedik, tovább fejlesztik majd, többek között játszóteret is szeretnének kialakítani – tette hozzá a polgármester.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: Csodálatos Magyarország