Szent György-napi Kihajtási Ünnep 2022

majort
2022. 04. 22., p – 11:27

A gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágy ünnepei sorában kiemelkedő Szent György-napi Kihajtási Ünnep, mely során a hortobágyi pásztorokkal és állataikkal ismerkedhetnek a holnapi napon az érdeklődők.  A jó öreg, sokat látott, de még mindig szolgáló Kilenclyukú hídon áthajtott jószágok, a csergető csikósok, a híres pusztaötös és a híd lábánál legelésző, impozáns szürke marha gulya és rackanyáj feledhetetlen látványt nyújt.


A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés.  


Számos hiedelem és népszokás kapcsolódik ezen ünnephez: mágikus, rontáselhárító szerepet tulajdonítottak annak a vesszőnek, mellyel az állatokat a legelőkre hajtották, de gyakori volt, hogy a marhákat láncon, tojáson hajtották keresztül, s azt tartották, hogy a jószágok olyan erősek lesznek, mint a lánc és olyan gömbölyűek, mint a tojás.


A Szent György-napi Kihajtási Ünnep programjai:

Pásztormúzeum előtti téren:

10.00 – 16.00 A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság mobil kiállítással, természetismereti játékokkal várja a látogatókat, ezentúl kitelepül a Herman Ottó Intézet, a Magyar Madártani Egyesület, valamint a Szárnyalló népi játékok csapata. Nemzeti Parki Termék Védjegyes termelők portékái és az Igazgatóság saját szalámi terméke is megvásárolható lesz.


Kilenclyukú-híd és a mellette lévő folyóparton:

14.00-14.20 Vendégek köszöntése, a pásztorok, jószágok, fogatok érkezése a Kilenclyukú     hídon át a Pásztormúzeumhoz      

14.20-14.30 Köszöntő, a rendezvény megnyitása – Medgyesi Gergely Árpád – ügyvezető, Hortobágyi Nonprofit Kft. Bodó Sándor – országgyűlési képviselő, ITM államtitkár

14.30-14.40 Debreceni Népi Együttes néptáncbemutatója

14.40-15.00. A Hortobágyi Örökös Pásztorok bemutatása, az új Örökös Pásztor bemutatása

14.50-15.00 A Hortobágyi Nonprofit Kft. számadóinak bemutatása, megbízóleveleik átadása – Medgyesi Gergely Árpád, Bodó Sándor

15.00-15.30 A Hortobágyi Nonprofit Kft. tevékenységének, tenyészállatainak bemutatása

15.30-15.45 A közönség ismerkedése a pásztorokkal és az állatokkal

15.45-16.00 Csikós-, és pusztaötös bemutató

16.00 Elköszönés - a pásztorok, jószágok, fogatok elvonulása a Kilenclyukú hídon át


Hortobágyi Csárda:

Pásztorételek és egyéb finomságok várják az odaérkezőket.
A talpalávalót az Egerszalóki Tekergők húzzák

Vásártéren (egész nap):

Kézműves vásár, bográcsos ételek, vásári hangulat.


Forrás: Programturizmus.hu
Fotó: Programturizmus.hu