Sümeg térségében és a Bakonyban folytatódik a Muzsikál az erdő országjárása

majort
2022. 04. 20., sze – 10:28

Április 22. és 24. között első alkalommal rendezik meg Sümeg és a Bakony térségében a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatot, amely szakvezetéses sétákkal, koncertekkel, illetve családi- és gyerekprogramokkal várja az érdeklődőket. Az Aktívan Itthon Program részeként megvalósuló eseménysorozat célja, hogy a környezettudatos és fenntartható életformát népszerűsítése az erdő, a zene, valamint a művészet erejével.


Pénteken a sümegi Püspöki Palota Kertjében, szombaton Sümeg-Sarvalyon, vasárnap pedig Farkasgyepű–Hubertlakon tartják az eseményeket, ahol medvehagymás tavaszi virágszőnyeg várja az erdőt és a művészeteket kedvelő családokat a bükkóriások alatt. A testi-lelki feltöltődést a tavaszi időjárás biztosítja, miközben a napsütésben élvezhetjük a klasszikus és népzenét, az erdei sétákat, valamint a sporteseményeket.


Sümegen délutántól helyben készült termékek bemutatóját, különböző kézművesfoglalkozásokat, a Ládafia Bábszínház előadását, illetve Szabó Lajos erdőmérnök természetismereti élménysétáját élvezhetik az eseményre kilátogatók, az estét pedig Pál István Szalonna és bandájának koncertje zárja. A másnap egy aktív programmal veszi kezdetét, hiszen kerékpártúra indul Keszthelyről Sümeg-Sarvalyra, ahol kiscsoportos családi élményprogram, kézműves-foglalkozások és a Nemzeti Művelődési Intézet foglalkoztató standja várja az érdeklődőket. Mazál István erdőpedagógus interaktív játékokkal készül az erdő és a víz kapcsolatáról, de fellép többek között a Monarchia Szimfonikus Zenekar, a Duna Művészegyüttes és Bohém Ragtime Jazzband is. A divat szerelmesei is találnak maguknak csemegét, ugyanis a Réthy Fashion környezetbarát kreációi egy erdei divatbemutatón mutatkoznak be.


A közönség vasárnap Huszárokelőpusztáról erdei kisvasúttal juthat el Farkasgyepű-Hubertlakra, ahol a bakonyi erdők értékeit Lunk Eszter erdőmérnök mutatja meg, de a földtörténeti kérdések iránt érdeklődők akár Futó János geológus túráján is részt vehetnek. A népi kézműves-foglalkozások mellett lesz interaktív játék, Ringató-foglalkozás, kiállítás, ismeretterjesztő előadás, bábszínházi produkció. Fellép Corpus Harsona Quartet és Szokolay Dongó Balázs, valamint Csík János és a Mezzo.


Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) szervezésében megvalósuló Aktívan Itthon Program – melynek a Muzsikál az erdő is része – egyszerre segít azoknak az aktív turizmusban és szabadidősportban jelenlévő szolgáltatóknak, akiket súlyosan érintett a járvány, valamint támogatja az olyan aktív életmódot kínáló rendezvényeket, melyek lehetőséget teremtenek a közönségnek ahhoz, hogy egészségesen, mozogva fedezzék fel az ország legszebb részeit. Így a programsorozat valóban minden fontos túratípusra kiterjedően hívja a családokat a természetbe az Írottkőtől a Tiszahátig. A sorozat közös eleme, hogy a legtöbb program ingyenes vagy jelképes részvételi díjjal vehető igénybe.

Forrás: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ
Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ