61,5 milliárd kerül a falvakhoz a Magyar Falu Programban

majort
2022. 04. 13., sze – 12:38

A Magyar Falu Program eddig elbírált tizenhárom pályázatán 61,5 milliárd forintnyi támogatás kerül a falvakhoz - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón, Budapesten. Gyopáros Alpár közölte: a 13 pályázati kiírásban csaknem 4400, elsősorban önkormányzati és egyházközségi pályázó nyert 61,5 milliárd forint értékben támogatást.


– A nyertes pályázók listáját kedden délután teszik közzé a kormany.hu oldalon – fűzte hozzá. Szavai szerint évről évre megismétlik a legsikeresebb pályázatokat, továbbá minden évben vannak újdonságok a pályázati kiírásokban.


Gyopáros Alpár kormánybiztos jelezte, hogy évek óta a legnépszerűbb kiírás a kommunális eszközök beszerzését célzó pályázat: olyan eszközöket, gépeket vásárolhatnak az önkormányzatok, amelyekkel fenntarthatják a jó településképet.  A gazdaság folyamatosan erősödik, alacsony a munkanélküliségi ráta, ezért "kis túlzással egyes falvakban teljesen elfogytak" a közfoglalkoztatottak, akik segítettek a jó településkép fenntartásában.


– Az út-, utca-, kerékpárút-felújításhoz kapcsolódva idéntől csapadékvíz-elvezető árkok kialakítására, fejlesztésére is lehetett pályázni, továbbá külső közösségi terek kialakítására és fejlesztésére. A Magyar Falu Program a vidékfejlesztés zászlóhajójává vált, amelynek számszerűsíthető eredményei is vannak, demográfiai áttörést sikerült elérni a falvakban – fogalmazott a politikus. Szólt arról is, hogy 2019 óta 27 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki, amelyekre több mint 300 milliárd forintot biztosítottak. Kitért arra is, hogy a Magyar Falu Program komplex fejlesztési rendszere a speciális otthonteremtési támogatást, a falusi csokot, közlekedésfejlesztési támogatásokat, út- és mellékúthálózat-felújítási programokat és kisboltfejlesztési támogatásokat is tartalmaz.


További eredményeket húsvét után hirdetnek ki.


Forrás: MTI
Fotó: Behír