Április 25-ig nyújthatók be pályázatok a Családi Portaprogram – Szociális földprogram pályázati kiírásra

majort
2022. 04. 06., sze – 12:01

A Belügyminisztérium megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázati felhívást hirdetett 2022.-ben ismét „Családi Portaprogram – Szociális földprogram” elnevezéssel. A Pályázati felhívás szervezett keretek között támogatja a vidéken élő, hátrányos helyzetű családok, falvakba költöző rászoruló családok konyhakertjeinek megművelését, hozzájárul a kisállattartási gyakorlat megerősítéséhez, az önellátás alapjainak megszilárdításához.


A Családi Portaprogram alulról jövő kezdeményezésként született meg. Településvezetők, mezőgazdászok kezdeményezésére jött létre, akik rájöttek, hogy hogyan nyújthatnak segítséget a vidéki családoknak egész évre. A legfontosabb cél akkor az volt, hogy a családi porta ne csak lakóhely legyen, hanem megélhetési lehetőséget is nyújthasson.


A program mára sok mindennel kiegészült. Hiszen a társadalmi felzárkózás szempontjából különösen fontos, hogy ezek a családok az adott közösség részévé tudjanak válni, a közösség pedig úgy érezze, hogy ezek a családok hozzájuk tartoznak. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a családi porták gondozottak legyenek. Sokszor azonban ez nemcsak azon múlik, hogy valakinek van-e ideje, hanem anyagi kérdés is. Itt kívánt segítő kezet nyújtani a kezdeményezés.
A Családi Portaprogram elnevezés ugyanis nem véletlen. A pályázati támogatással megvalósuló fejlesztések ma már nem csupán a kerti élelmiszerek megtermelésére vonatkozhatnak. Az elmúlt években felmerült az az igény a háztáji kiskertek támogatása kapcsán, hogy, hogy ne csak a hátsó kertet, hanem az egész portát fejleszteni lehessen. Ha arra van szükség például, hogy a kerítést újítsák fel, vagy az állattartás körülményeit javítsák akkor azt támogassa a kormányzat. Tehát a pályázat minden magában foglal, ami egy családi porta felvirágoztatásához kell. 


Ennek megfelelően az alábbi tevékenységi körökre lehet benyújtani a támogatási kérelmet:

  • konyhakert kialakítása, művelése és kisállattartás  
  • előkert /virágos előkert kialakítása, művelése  
  • gyümölcsös kert kialakítása, művelése  
  • 1 (egy) fő mentor és 1 (egy) fő mezőgazdasági szakmai segítő munkatárs
  • alkalmazása  
  • mezőgazdasági tájékoztató előadások megtartása 12 (tizenkettő) óra keretben ( 
  • mezőgazdasági tanácsadás  
  • mentorálás, közösségi munka szervezése 
  • a saját családi porták rendben és tisztán tartása 
  • nyilvánosság biztosításához előírt tájékoztató tábla kihelyezése 
  • előkerítés, ólak, gazdasági épületek felújítása 

A Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága által meghirdetett program hozzájárul a területi hátrányok mérsékléséhez; a kedvezményezett családok aktivizálásához, a családtagok foglalkoztathatósági szintjének javításához; családok önfenntartó képességének kialakításához és fejlesztéséhez. 


Elősegíti a társadalmi befogadás erősödését, a munka alapú helyi együttműködések alakítását; a helyi társadalom együttműködésének és összetartozás tudatának fokozódását a roma nemzetiségi önkormányzatokkal, a civil és egyházi szervezetekkel, a non-profit gazdasági társaságokkal és a szociális szövetkezetekkel történő közös munka által.


A pontos pályázati feltételekről az alábbi linken tájékozódhatnak:

https://tef.gov.hu/palyazati-felhivas-6/?fbclid=IwAR2MWqIzHskAnoD4HhyJz0-DI7YFwqJP1Cg038x6gGkoW68wWAmCCPD5cPg


Szerző: MNVH
Forrás: Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság
Fotó: Helló Vidék