Átadták a sellyei mintaprogram-üvegházat

majort
2022. 03. 25., p – 09:02

Az Agrárminisztérium kiemelt területnek tekinti a mezőgazdaság modernizációját, a legkorszerűbb technológiák alkalmazásának támogatását, illetve a precíziós gazdálkodásra történő átállás ösztönzését – mondta a tárca agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a Déli ASzC Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Üvegházának átadóján, Sellyén.


Bagdán Boglárka hangsúlyozta, hazánk megművelt földterülete és mezőgazdasági teljesítménye az Európai Unió országai közt is jelentős. Az ország egyik fő gazdasági potenciálja az agráriumban és az élelmiszeriparban rejlik – tette hozzá.


Az elmúlt évtizedekben a piaci verseny fokozatosan erősödött, célunk az ország versenyképességének, termelékenységének és hatékonyságának növeléséhez mindazt biztosítani, amit egy kormányzat hozzátehet a gazdálkodók munkájához. Az agrárium fejlesztése pedig lehetetlen az iskolák megerősítése nélkül – fogalmazott a helyettes államtitkár.


Bagdán Boglárka elmondta, ez a kertészeti szakterületet érintő, közel 900 m2-es üvegház beruházás, nemcsak az agrárszakképzés versenyképességéhez, de a térség foglalkoztatási rátájához is hozzájárulhat, elősegítve a térségben élők felzárkózását. A szakértelemre és felkészültségre a közeljövőben is nagy szükség lesz. Ehhez nyilván együttműködésre van szükség a szakképzés a gazdálkodók, a piaci szereplők és a hatóságok között. Megköszönte az összefogást a projekt sikeres megvalósításában részt vevő szereplőknek, melyek a Belügyminisztérium, az Agrárminisztérium, a Miniszterelnökség, a Baranya Megyei Kormányhivatal és a Sellyei Járási Hivatal.


A helyettes államtitkár kiemelte, a kertészet a magyar mezőgazdaság legintenzívebb, kis területen nagy értéket előállító, legtöbb kézimunkaerőt foglalkoztató ágazata. A klimatikus viszonyok változásával az új, innovatív, környezetbarát technológiák és termesztési módok elterjedésével még nagyobb szerepet kap az üvegházi termelés, ahogyan a fogyasztók igényeit követve az új különleges paradicsom és paprika fajtákat is csak a legmodernebb üvegházakban lehet nevelni – fűzte hozzá.


Ezen célok elérése érdekében az Agrárminisztérium az elmúlt években többek között jövedelempótló agrártámogatásokkal, kedvezményes hitelkonstrukciókkal, a termelői szervezetek támogatásával, az egészséges táplálkozást ösztönző programokkal, négypilléres kockázatkezelési rendszerrel, valamint beruházási támogatásokkal segítette a kertészeti ágazatot – sorolta a helyettes államtitkár.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda