A dombegyházi rackatenyésztés célja, hogy az őshonos fajta tulajdonságait megőrizzék

majort
2022. 03. 19., szo – 09:49

Dombegyház közmunkaprogramjának egyik része az állattartás. Sertéstartó telepükön harminckét szürke mangalicájuk, valamint majd ugyanennyi őshonos gyimesi rackájuk is van. Ez utóbbiak üde színfoltjai az állománynak. Hiszen hazánk területéről a múltszázadban a fajtautánpótlás híján szinte teljesen eltűnt ez a juhfajta.


Két kos és harminckét anyajuh mellé most hat kisbárány is született, így a dombegyházi állomány szaporodása folyamatos.


Ez még csak a kezdet – mondta optimistán a település vezetője, Dr. Varga Lajos polgármester, aki azt is elárulta, nem kívánják őket értékesíteni, hanem tartják tovább a juhokat, van területük, látványosságai lesznek a környéknek. Úgy tudja, önkormányzatok Magyarországon gyimesi racka vonal-tenyésztésére nem vállalkoztak.


A dombegyháziak célja, hogy az őshonos fajta tulajdonságait megőrizzék.


A gyimesi racka a történelmi Magyarország területén, elsősorban Erdélyben és a Kárpátok hegyvonulatain kialakult és tenyésztett juhfajta. Hazánk területéről, ahol még maradtak is fenn szórvány állományai, egyedei, a fajtautánpótlás híján szinte teljesen eltűnt. Az 1990-es évek elején került ismét hazai tenyészetekbe. Könnyen felismerhető bundaszerkezete és a kosok szarva csigaszerű 1,5 – 2,25 csavarulata nagyon egyedi.


Forrás: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék