Egy különleges vadászház a Zemplénben, ahol nem állt meg a fejlődés

majort
2022. 03. 12., szo – 10:53

Miskolctól mintegy 60 km-re található Erdőbénye, ami Tokaj-Hegyalja egyik, borászati szempontból jelentős települése. Innen elindulva egy erdei úton, Sima települést is érintve, csodálatos erdős-mezős panoráma nyílik meg előttünk. Itt mutat utat a jelzőtábla, hogy két kilóméter és Rókabércre érkezünk. A Rókabérci Vadászházhoz saját út vezet a főútról letérve, az erdőn keresztül fel a hegytetőre, ahol egy tisztáson áll a vendégház. Erdő veszi körül és körülbelül 200 méterre egy szép kis halastó is található, ami a házhoz tartozik. 


A Rókabérci Vadászházat a Felhegyi Kft. üzemelteti, mely 2005 szeptember 22-én alakult meg. A társaság fő tevékenysége a szálláshely szolgáltatás.  A vadászház jelenlegi állapotának eléréséhez hosszú út vezetett. Az 1960-as években a Zempléni Sólyom Vadásztársaság döntött a vadászház megépítéséről. A terület újrafelosztását követően a Társaság kb. 5000 hektáron gazdálkodott. Amikor a Felhegyi Kft. tulajdonába került az épület Rókabércre még út sem vezetett. 1998-ban az áram, a víz illetve az aszfaltos út kiépítésével kezdődött meg a fejlesztés. 2003-ban az egykori vadászház lebontását követően elkezdődött egy új, vendégek fogadására is alkalmas komplexum kiépítése, melynek eredményeként elkészült nyolc kétágyas, egy négyágyas valamint öt duplaszobás családi apartman. 2006-ban a vendégkör bővítését is megcélozva konferencia teremmel bővült a létesítmény. 2007 óta pedig 1,5 hektáros területen, a Róka-lyuk csúcs alatt felépült Rókabérci Vadászház nyugodt, csendes, pihentető környezetben várja a vendégeit. A szálláshely mellett pedig számos szolgáltatással egészült ki az évek során a létesítmény, így lehetőséget rejt az aktív turisták és a pihenni vágyók számára egyaránt.

A családi vállalkozás mindkét férfi tagja régóta vadászik, így adta magát az ötlet, hogy ezzel is foglalkozzanak a turizmuson belül. Szervezett vadásztatásokat vállalnak, nemzetközi vadászturizmus zajlik Rókabércen. Ebben ugyan a pandémia időszaka akadályt jelentett, de úgy tűnik, hogy továbbra is van rá kereslet. 

Emellett van két saját, egyenként öt kilóméteres túraútvonaluk, melynek mentén lehetőség nyílik a vadászleseket, vagy a vadetetőket is meglátogatni. A túra érinti a környék legmagasabb kilátópontját, ahonnan csodálatos panorámában gyönyörködhetünk. A saját halastavuk mellett épült a „Luminov ház”, mely a szinte teljesen nomád életmódra berendezett és lehetőség nyílik így eltölteni a vendégéjszakákat.

A 43 fős szállásszolgáltatás mellett számos lehetőség kínálkozik vendégeik számára. Ilyen például cégek számára képzési és csapatépítő rendezvények lebonyolítása. A szálloda esküvőkre, ballagásokra, egyéb családi rendezvényekre is foglalható. Saját horgásztavukon a horgászat szerelmesei kedvenc hobbijuknak hódolhatnak. Wellness részlegük finn, infra szaunával, gőzkabinnal, jakuzzival, fedett medencével várja a pihenni vágyó vendégeket. Lehetőség nyílik: borkóstolásra, túrázásra (saját kijelölt útvonalunkon), grillezésre, szalonnasütésre, bográcsozásra.


A Rókabérc Hotel nemrégiben befejeződött felújítását közel 80 millió Forinttal támogatta a magyar állam. A támogatott projekt tartalmazta az épület tervezett átépítésének és felújításának teljes elvégzését, továbbá a felújított épületbe patinás új bútorzat és eszközök beszerzését, mely a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósult meg. Ezen kívül számos állami és megyei önkormányzati támogatást is igénybe vettek az elmúlt két évtizedben.


Különlegessé teszi a vállalkozást mindemellett, hogy a nehézségek, a Covid okozta bezárások és a szállodaipar, turizmus válsága ellenére a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy nem válnak meg az alkalmazottiaktól, hanem őket átcsoportosítva, vagy más feltételekkel, de tovább foglalkoztatták. Kiemelkedően fontos lépés volt ez ebben az időszakban és ebben a régióban. Nagy segítség volt ebben is a Magyar Kormány rendkívüli foglalkoztatási hitele, melyet szintén igénybe vettek a dolgozóik megtartása érdekében. 


Elmondható, hogy Rókabérc nemcsak egy jó minőségű vadászház, panzió, családi vállalkozás. Egy igazi életérzés, ha csodálatos környezetben, az erdő csendjében szeretnénk feltöltődni, finom házias ételek, italok és vendégszerető, családias kiszolgálás mellett. 

Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: Rókabérci Vadászház