Rangos díjat vehetett át a magyar agrármérnök

majort
2022. 01. 27., cs – 12:25

A MATE Szent István Campusán adták át a Jánossy Andor-díjat, az Egyetem Diplomaátadó Ünnepségén. Az óriási elismerést jelentő díjat Gyulai Ferenc, az MTA doktora, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) professor emeritusa vehette át.


A hazai agro-biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Gyulai Ferenc, az agro-biodiverzitás történeti forrásainak kutatója és oktatója, itthon és nemzetközileg is kimagasló érdemeket szerzett agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök kapta, az immár hetedik alkalommal odaítélt Jánossy Andor-díjat.


Érdekesség, hogy magát, az „agrobiodiverzitás” fogalmát is Gyulai Ferenc vezette be, még az ezredfordulón. Gyulai munkája igen szerteágazó, majdnem négy évtizede végez archaeobotanikai kutatásokat, de például az ő nevéhez fűződik az alakor közcélú újrafelfedezése is.
A díjat 2008-ban, Jánossy Andor születésének 100. évfordulóján az Öko-forrás Közhasznú Alapítvány kuratóriuma alapította. Az alapítvány felvállalt feladata: a hazai agro-bio­diverzitás megőrzése, fenntartásának elősegítése. A díj átadását a Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi Környezet Kollégiuma támogatta. 


Forrás: agrarszektor.hu  
Fotó: Öko-forrás Közhasznú Alapítvány