„Magyarország Legszebb Birtoka” – a Maglóczki Kert

majort
2021. 12. 05., v – 07:14

Idén is meghirdették „Magyarország Legszebb Birtoka” versenyt. A legszebb gyümölcsöskertnek járó elismerést 2021-ben, a pusztaföldvári Maglóczki Kert érdemelte ki, Békés megyéből.


Maglóczki József öt éve kezdett gyümölcstermesztéssel foglalkozni „mellékállásban”, a Békés megyei Pusztaföldváron, egy eddig szűz területen. A gyümölcstelepítést felesége kedvenc gyümölcsével, a málnával kezdte, egyből pár ezer tövet telepítve. Az ötlet sikerességét mi sem igazolja jobban, mint, hogy rövid időn belül már a Maczi Málnával meg is tudtak jelenni a piacon. Beleszeretve a dologba, hamar 2,5 hektáros sárgabarack- és közel fél hektáros birsültetvény követte a málnát.


Termékeiket frissen, szedést követően házhoz szállítva értékesítik, felesége Alíz pedig két éve szörpök, natúrlevek és lekvárok készítésébe is belevágott, amihez kizárólag szedett gyümölcsöt és tartósítószermentes, magas minőségű hozzávalókat használ fel. Lényeges számukra a tudatos ételkészítés és -fogyasztás, hitvallásuknak érzik, hiszen Pusztaföldváron, a 40 aranykoronás földeken minden adott ahhoz, hogy ízekben gazdag, vegyszerekben szegény termékeket tudjanak készíteni. Ragaszkodásukat a minőséghez gyorsan siker koronázta, megkapták a Kézműves Kiválóságok díját.


Maglóczkiék elsőgenerációs mezőgazdászként tudatában vannak annak, hogy kertészetük kezdeti fázisban van, de elég kíváncsiak és ambiciózusak ahhoz, hogy folyamatosan tudjanak fejlődni, megújulni, ami már a fajtaválasztáson és a technológia csiszolásán is látszik.


Maglóczki József agrármérnökként végzett, és úgy hozta az élete, hogy több évtizede az agrárium kereskedelmi területén dolgozik. A számára a nagy „szerelem”, a gyakorlati növénytermesztés, azon belül a gyümölcstermesztés csak mellékállásban tud jelen lenni az életében. Korábban is voltak szárnypróbálgatásai, de az élete, a gyakorlati tudása, pár éve érkezett abba a szakaszába, mikor ennek a tevékenységnek kézzel fogható eredményei lettek.


Már az első fák telepítésekor szenvedélyesen kereste azokat a fajtákat, melyek leginkább tudnak alkalmazkodni a mai, kevésbé kiszámítható, szélsőséges időjáráshoz. A fajta jól tolerálja a víztakarékos öntözést és a fagyvédelemi technológiát, emellett nagyon fontos, hogy a lehető legkevesebb, környezetkímélő növényvédelemmel tudja termeszteni zamatos ízű gyümölcsöt. 
Ma emelkedő fázisban van, a fogyasztók részéről az az igény, hogy személyesen ismerős termelőtől vegyszerekben szegény, ízekben gazdag, friss élelmiszert vásároljanak. Nekik, termelőknek pedig a legnagyobb örömöt az okozza, ha közvetlenül kapják a pozitív visszaigazolást a fogyasztóktól.


Jelenleg málna, sárgabarack és birs telepítéssel rendelkeznek, de a kertészet bővítése nem állt meg itt.  Folyamatban van egy kisebb területen a barack telepítése, de körtével is szeretnének foglalkozni, viszont a jövőt illető elképzeléseiknek egyelőre határt szab a szabad területük mérete.  Gyümölcseiket elsősorban frissen értékesítik, másodsorban feldolgozott termékeket készítenek, szörpöket, lekvárokat, melyek adalékmentesen, magas gyümölcstartalommal készülnek, első perctől a prémium minőség elérése volt a cél.


A feldolgozókapacitásukat is folyamatosan fejlesztik, idén sikerült elnyerniük egy pályázatot, mely segítségével mind a feldolgozásban, mind a talajmegmunkálásban szükséges gépeket betudták szerezni. Elkészült a feldolgozóműhelyük, vásárlóterük is, ahova szívesen várják vevőiket.


Szerették volna egy versenyen is megmérettetni magukat és a szörpjeiket, melyeket 2 éve készítenek. Az idei évben adódott erre alkalom Szobon, az Agrotrend Csoport által megrendezett szörpversenyen, ahol a málnaszörpjük nyerte el leginkább a zsűri tetszését. Majd ezután beneveztek Magyarország Legszebb Birtoka versenyére, a kiváló szakemberekből álló zsűri látogatása önmagában is nagy megtiszteltetés volt, majd ezt követte a hír, hogy bekerültek a legjobb három közé a kategóriánkban. Ezután részt vehettek a díjátadó gálán, ahol kategóriagyőztesként a Maglóczki Kert lett Magyarország Legszebb Birtoka gyümölcstermesztő kategóriában. Az érzés a mai napig leírhatatlan számukra.


József családjával együtt sokat dolgozik azon, hogy megvalósíthassa céljait, kemény munka a kertészet, de számára inkább örömet okoz. Élvezik a fizikai munkát a mindennapi szellemi leterhelés után, és boldog elégedettséggel tekintenek a fáikra, amikor minden évben újra és újra megjelenik a termés, amikor a vásárlóik türelmetlenül érdeklődnek a szedés időpontjáról.


Tősgyökeres pusztaföldváriként jó érzésnek tartja, hogy tanulmányai után, szülőfalujában végezhet egy olyan tevékenységet, melyben a családja is jelen tud lenni, az pedig külön büszkeséggel tölti el, hogy a szakma elismeri az erőfeszítésüket. Szeret Pusztaföldváron élni, szereti a nyugalmat, elismerően mesél az ott élőkről is, akikben megbízhat, kerítés nélkül sem bántja soha senki a gyümölcsösét. A település Önkormányzata pedig támogatja azokat az embereket, akik művelni akarják az elhagyott kerteket.


Reméli eljön az életének az a szakasza is, amikor megtörténhet a generációváltás és gyermekeinek olyan értéket, tudást tud átadni, mellyel munkát, megélhetést tudnak biztosítani kis családjuknak és az azt követő generációnak.

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Maglóczki József