Új kilátóval bővült a pécsi arborétum

majort
2021. 12. 02., cs – 12:15

Megújult a pécsi Pintér-kert Arborétum. A fejlesztések az oktatási-szemléletformálási és kezelési feladatok hatékonyabb ellátását szolgálják valamint hozzájárulnak Pécs igen népszerű, országos jelentőségű természetvédelmi jelentőséggel is bíró rekreációs centrumának fejlődéséhez. 


Segítenek az épített környezet város-és kultúrtörténeti szempontból fontos elemének megőrzésében, kulturális örökségünk ápolásában is, írja a Duna-Dráva Nemzeti Park. A fejlesztések során megújult a kertben álló villaépület, ami a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) központjának is otthont ad. 2020-ban megújultak az épület elavult belső terei, teljesen új tetőszerkezetet kapott a ház, valamint egy stílusában és arányaiban illeszkedő bővítmény épült hozzá.


2020-21 során a DDNPI a működési területén mintegy 20 helyszínen valósított meg infrastrukturális fejlesztéseket. Megépült többek között a Pintér-kertben egy új, fából készült, üveg mellvédes kilátó is, amely a kert vadregényesebb, nehezebben megközelíthető, legmagasabb részén az erdőbe simulva nyújt páratlan városi panorámát. A kilátó formavilágával egyszerre sugall modernséget, ugyanakkor felidézi a kert korai építményeinek motívumait is.


Az új kilátón kívül a kert alsó és felső részének határán a védett területek uniós Natura 2000 hálózatát bemutató tájékoztató tábla is kikerült.


A Pintér-kert Arborétum a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet része. Névadója a kert és a villa egykori tulajdonosa, Pintér János, aki 1926-tól kezdődően néhány év leforgása alatt ültette el azokat a növényeket, amelyek a később kifejlődő örökzöld gyűjteményes kert alapját képezték.


Növényzetét ma az eredeti, mecseki karsztbokorerdei növényzet és a díszfajok érdekes elegye alkotja, benne értékes szubmediterrán flóraelemekkel. Ezen botanikai értékek miatt a kert már 1974-ben helyi védettséget kapott, majd 1977-ben országos jelentőségű természetvédelmi terület lett, 2009 óta pedig a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet részeként élvez védelmet.


Forrás: Sokszínű vidék
Fotó: Sokszínű vidék