Öntözésfejlesztés a Tisza mentén

majort
2021. 10. 05., k – 11:53

Évek óta érzékelhető a klimatikus viszonyaink változása, egy olyan negatív tendencia alakult ki, mely alapvetően befolyásolja a szántóföldi növénytermesztés viszonyait, lehetőségeit. A hódmezővásárhelyi székhelyű, Sóshalom Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. öntözésfejlesztési projektet valósított meg, mely a növénytermesztés legnagyobb kockázati tényezőjét, az aszályból eredő terméskiesést hivatott ellensúlyozni.


A hosszú aszályos időszakok egyre gyakrabban nehezítik meg a gazdálkodók mindennapjait, ezért kiemelten fontos, az öntözési lehetőségek felmérése, illetve az öntözés alkalmazása.


A Vidékfejlesztési Programban szereplő, a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése (VP-4.1.4-16) tárgyú felhívás lehetőséget biztosít minden gazdálkodónak, esetleg öntözési közösségnek, hogy forrásokhoz jusson, az öntözésfejlesztési elképzelései megvalósításához. A hódmezővásárhelyi székhelyű, Sóshalom Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft., 50%-os támogatási intenzitással, mintegy 58 millió Ft-ból valósított meg, a Tisza folyó közelében fekvő, általuk művelt, 34 ha-os földterületen, egy center típusú öntöző rendszert, melynek előnye, az alacsony, mintegy 15%-os öntözési veszteség. A fejlesztés kiemelt fontosságát az adja, hogy a területen, a szarvasmarhatartáshoz szükséges, tömeg takarmányt termesztik meg, melynek megfelelő mennyiségben és minőségben való rendelkezésre állása az állattartás alapját biztosítja. 


A területet, Földesi László ügyvezető mutatta be, és beszámolt arról, hogy a kivitelezés augusztus elején kezdődött, majd szeptember elején, a már elvetett olasz perje, kelesztő öntözése valósult meg.  Maga a rendszer 330 méter hosszú, melyhez ki kellett építeni, a nyomó vezetéket, felépült az öntöző berendezés, melyet napelemes riasztó rendszerrel láttak el. Lehetőségük van, öntözés közbeni tápanyag utánpótlásra is, mely az öntöző vízzel kerül kijuttatásra. Az öntözés történhet távolról felügyelve is, melynek elindítására egy mobil telefonos applikáció ad lehetőséget. További négy helyszínen terveznek, öntözőrendszereket kialakítani, így jelentősen növekedni fog azon mezőgazdasági területeik nagysága, melyek aszály általi kitettsége megszűnik, illetve nagymértékben csökken.


A vidékfejlesztési források lehetőséget biztosítanak a gazdálkodók számára, új öntözésfejlesztési beruházások megvalósítására. A jelenlegi és jövőbeli klimatikus viszonyok miatt, ez számos növényfaj termesztésénél válik kiemelten fontossá.


Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt