Hasznos tapasztalatcsere és szórakozás a Pápai Expo és Agrárpikniken

majort
2021. 09. 21., k – 09:00

Huszonnegyedik alkalommal, szakmai és szórakoztató programokkal rendezték meg a Pápai Expo és Agrárpikniket a hétvégén. Az egy év kihagyás után megszervezett eseményen központi szerepet kapott a fiatal generáció, elsősorban számukra népszerűsítették a mezőgazdaságot szakmai fórumokkal, interaktív előadásokkal, koncertekkel, az innovatív megoldások mellett a kikapcsolódást is elősegítendő.


Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében felidézte, kezdetben a mezőgazdasági munkák kezdetét jelző Szent György-nap köré szerveződött a rendezvény, majd más időpontban vált széles körű családi programmá az évek során, ezúttal pedig a vadászok védőszentjének (Diána) névnapján valósul meg. – Pápa egy olyan terület központja, amelyben jelentős számban dolgoznak agrárgazdasági vállalkozások. Az év legmenőbb agrárrendezvényének jelképesen átadhatnánk az év pápai rendezvénye kitüntető címet is a gazdag programkínálat, a helyszín kialakítása és a fesztiválhangulat miatt – tette hozzá.


Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a nemzedékek összekapcsolását, a vidék versenyképes kiteljesedését hangsúlyozta. A generációváltást segíti az uniós és állami pályázati forrásokon túl például a családi gazdaságokról szóló törvény, mely megerősíti az őstermelők szerepét, de dolgoznak a bürokratikus terhek enyhítését célzó törvényjavaslaton is. Mint mondta, az agrárium modernizációja, digitalizációja szükségessé teszi a fiatalok tudásának bevonását.


Takács Szabolcs kormánymegbízott elmondta, a hagyományok, helyi értékek fenntartása mellett fontos az innováció. A megyei kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya azért dolgozik, hogy a vidékfejlesztési programok gyorsan, hatékonyan jussanak el Veszprém megye több mint 300 agrárvállalkozásához, 1100 családi gazdaságához.


Győrffy Balázs, a NAK elnöke házigazdaként kiemelte, az agrár közép- és felsőoktatásban tanuló diákok számára a rendezvény ingyenesen, előzetes regisztrációval volt látogatható. A műhelymunkákban a szakmai épülésre nyílt lehetőség, a kikapcsoló programokon pedig a közvetlen kapcsolatok élénkítésére.


Kovács Zoltán országgyűlési képviselő fővédnökként nyitotta meg az expót, úgy fogalmazva, sok fura, rossz döntés születik ma a világban a mezőgazdaságot illetően, a helytálláshoz szükségesek a hasonló rendezvények.


Pápa Város különdíját Boros Bálint, a megyei kormányhivatalét Negyedi Balázs őstermelő, a megyei önkormányzatét Nyárád község önkormányzata (Pajak Károly polgármester), a NAK-ét a Készenlét Zrt. (Strausz Zsolt kereskedelmi igazgató) vehette át.


Termelői piac, személy- és haszongépjárművek bemutatója, állatsimogató, parasztolimpia, kalandpark, légvár, felfújható kosárlabda, célkapu, csocsó, népi fajátékok, kézműves foglalkozások és gasztrofalu, valamint újdonságként két könnyűzenei (Bagossy Brothers Company és Punnany Massif) koncert várta az érdeklődőket.


Vasárnap a Veszprém Megyei Vadásznap többféle, például vadászkutyafajta- és solymászbemutatóval csalogatta a látogatókat. A megnyitón Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke és Szedlák Attila, a NAK főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, illetve kitüntetéseket adtak át. Magyar Vadászatért Érdeméremben részesült a tiszteletbeli vadásszá fogadott Gaál Tibor rendőr, Nimród-érmet kapott Mesterházi József természetfotós és Bata István hivatásos vadász, az Országos Magyar Vadászati Védegylet megalakulásának 140. évfordulója alkalmából pedig Gróf Nádasdy Ferenc-emlékplakettet a Csobánc Földtulajdonosi Vadásztársaság.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat együttműködő partnerként vett részt a rendezvényen, ahol a hálózat működéséről, programjairól és célkitűzéseiről tájékoztatta az Expo látogatóit.


Forrás: veol.hu
Fotó: veol.hu