„A zártkert a magyar vidék aranytartaléka.”

majort
2021. 08. 29., v – 09:31

Mintegy 200 ezer hektárnyi zártkerti terület van az országban jelenleg, a zártkerti programmal mentőövet szeretnénk nyújtani az ezeken a területeken gazdálkodóknak – mondta V. Németh Zsolt az I. Kárpát-medencei Natúrparki Találkozón, ahol a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztossal beszélgetett az Agroinform.hu a zárkerti területek jelentőségéről, a fejlesztésükre létrehozott program eredményeiről.


A miniszteri biztos szerint módszeresen kellene foglalkozni azzal, hogy mi legyen ezeknek a területeknek a sorsa, összhangban az osztatlan közös földtulajdon felszámolásával kapcsolatos folyamatokkal.


Milyen eredményei vannak a Zártkerti Programnak?


Ott, a hol a program megvalósult, láthatóan feléledt a birtokok művelési kedve - ezeken a szőlőhegyeken nő a rendezett területek nagysága, és ez egy nagyon jó folyamat akkor, amikor nagy problémát jelent az invazív növények terjedése, az elhanyagolt területek miatti tájképrombolás. Az önkormányzatok sok helyen felveszik a jó gazda szerepét, ebben támogatja őket a Zártkerti Program. 


Problémaként jelentkezik, hogy a városokból sokan kiköltöznek a zártkertekbe. A Zártkerti Program kifejezetten a mezőgazdasági használatot támogatja, ezért ez most nagy dilemmát jelent, és óriási problémát is, hiszen ezeken a területeken a közművesítés nem olyan szintű, mint a belterületen. Ahogyan egyre nő a városokból kiköltözők száma, fokozatosan nő az igény a szolgáltatásokra is, az úthálózat fejlesztésére, a hulladék elszállítására, viszont ezzel ezek a területek pont azt a jellegüket veszítik el, amiért szívesen költöznek oda az emberek.


A Zártkerti Program számokban


A Tanyafejlesztési Program keretén belül – 2015 óta – három alkalommal volt lehetőség zártkerti mintaprogramok megvalósítására, akkor három év alatt mintegy 69 település több mint 770 millió Ft támogatásban részesült mintaprogramja megvalósítása során.


2017-ben első alkalommal önálló programként, 100%-os vissza nem térítendő támogatással hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatását célzó programját, azzal a céllal, hogy a falvakban és kistelepülések határában lévő zártkertekben újra induljon a hagyományos gazdálkodás, őshonos gyümölcsfajtákat telepítsenek az emberek, a termésből pedig minél jobb minőségű helyi termék készüljön. A program pályázatainak megvalósítására 1,9 milliárd forintot fordítottak, 198 önkormányzat támogatásával.


2019-ben, második alkalommal 2,4 milliárd forintos kerettel indult el a Zártkerti Program, 234 önkormányzat fejlesztési terveit támogatták.


Idén 5 milliárd forintos kerettel hirdették meg a programot, a pályázatok beadására augusztus közepéig volt lehetőség. Az előzetes információk szerint a teljes keretösszegre érkezett be igény.


A zártkerteknek nagy szerepe van a biodiverzitás megőrzésében


100 év alatt elveszítettük az élelmezési célú növényfajtáink 75 %-át. "Az ne tévesszen meg bennünket, hogy a boltban tudunk venni ananászt és mindenféle egzotikus gyümölcsöt, de almából, szilvából vagy körtéből jóval kevesebb fajtát fogyasztunk, mint évtizedekkel ezelőtt". A régi tájfajta gyümölcsök kiveszéséhez több ok is vezetett, egyik ezek közül a tárolás problémája, korábban ezeket feldolgozott formában tudták tartósítani, a nagyüzemi technológiával termesztett fajtákkal viszont nem tudták felvenni a versenyt. De ezek a fajták jóval ellenállóbbak, jobban tűrik az időjárási kilengéseket is.


"Mondok egy példát: az egyik tüskés körtefám 7 éve kidőlt. 7 éve fekve terem. Minden évben 300 liter cefre gyűlik a termésből. Metszőollót és permetezőszert még nem látott".


A zártkertek, a megmaradt vagy újra gondozott kaszáló-gyümölcsösök nagyban hozzájárulnak a biodiverzitás megőrzéséhez a mozaikos táj fenntartásával, a tájfajta szőlő-és gyümölcsfajtákkal.


"Én nem hiszek abban, hogy a 200 ezer hektárnyi zárkert megmenthető, de ha kitaláljuk a közösségi művelés 21. századi formáját, akkor a zártkerteknek részük lehet abban, hogy több embernek adjuk meg a kertművelés örömét."


Forrás: Agroinform.hu
Fotó: origo.hu