A KAP átmeneti időszakára is biztosítottak az erdészeti támogatások

majort
2021. 07. 05., h – 10:43

Az erdészeti tevékenységekkel kapcsolatos pályázatok folyamatosan elérhetőek lesznek a Közös Agrárpolitika (KAP) átmeneti támogatási időszakában, és a szükséges források is rendelkezésre állnak az új KAP 2023. január 1-i indulásáig - mondta az erdőkért felelős helyettes államtitkár Tápiószentmártonban.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ), valamint az Agrárminisztérium és az érintett szakmai szervezetek közreműködésével szervezett fórumsorozat záróeseményén Szentpéteri Sándor beszédében kiemelte, az Agrárminisztérium célja a meglévő és népszerű erdőtelepítési támogatások folytatása, valamint az új KAP időszakára új pályázati formák kidolgozása. Emlékeztetett, Magyarországon közel 37 000 bejegyzett magánerdő-gazdálkodó van, akik mintegy 500 000 tulajdonos erdejét kezelik.


A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy 2019-ben módosult a Vidékfejlesztési Program (VP) erdőtelepítési támogatási rendszere, amelynek köszönhetően az igénylők 80-130 százalékkal több támogatáshoz juthatnak. Az intézkedés hatására az erdőtelepítési kedv megnövekedett, azóta már 31 ezer hektárt meghaladó új erdő és ipari célú faültetvény telepítésére nyújtottak be igényt. Hozzátette, 2021-ben a fiatal erdők ápolásának támogatását (Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek pályázatot) változtatták meg annak érdekében, hogy minél biztosabban tudjanak az erdőgazdálkodók pályázni. Az erdőtelepítési pályázatok következő beadási határideje: 2021. augusztus 31.


A fórumsorozat záróeseményén áttekintették a magánerdő-gazdálkodás aktuális kérdéseit is, mivel az átlagos birtokméret még mindig csak 15 hektár körül van, így komoly kihívás a szakszerű és versenyképes gazdasági egységek kialakítása, menedzselése.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége által kezdeményezett és az Agrárminisztérium részvételével az ország hat helyszínén zajló fórumsorozat jó lehetőséget teremtett arra, hogy találkozzanak a helyi erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók és az erdészeti vállalkozások, továbbá folyamatos legyen a párbeszéd a gazdálkodók, a szakmai szervezetek és a jogalkotó között.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda