"időben visszataláltunk a vidék gyökereihez"

majort
2021. 05. 12., sze – 17:16

Magyarország azért tudta átvészelni a koronavírus-járvány nehézségeit, mert "időben visszataláltunk a vidék gyökereihez" - mondta az agrárminiszter a baranyai Somberekben kedden. 

A miniszter hangsúlyozta: „A gazdák, élelmiszertermelők, agrárvállalkozók fáradhatatlanul, folyamatosan gondoskodtak arról, hogy minden magyar család asztalára egészséges, természetes, tápanyagokban gazdag élelmiszer kerüljön.   Ez az a helytállás, amely a magyar agráriumot és élelmiszeripart stratégiai ágazattá emelte, ez az az ágazat, amelynek termelése nem csökkent, hanem nőtt a járvány alatt, az élelmiszeripar termelési értéke 2020-ban 8 százalékkal bővült az előző évihez képest.


Az ÁTK (VP2-4.1.1.-20) felhívás keretében 48 támogatói okiratot adott át dr. Nagy István, összesen 30,7 milliárd forint értékben. A program minden egyes támogatása olyan életfeltételt, infrastrukturális fejlesztést hoz, olyan munkahelyeket, megélhetést teremt, és a helyi gazdaság olyan mértékű növekedését jelenti, hogy a fiatalok úgy dönthetnek: érdemes vidéken maradni. A marhatartásban a pályázatok révén 40 ezer férőhely létesítésére és korszerűsítésére van mód, továbbá 400 ezer négyzetméter istálló és egyéb építmény újulhat meg.


Az átadón Csoboth Tamás, Somberek polgármestere visszatekintett a falu mezőgazdasági múltjára, ahol hogy mindig is központi szerepe volt a mezőgazdaságnak. A községben gazdakörök működnek, a gazdák aktívak, a termelői összefogás a határon túlra is kiterjed.


Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője nagy örömét fejezte ki, hogy körzetében ekkora mértékű fejlesztések történhetnek. Elmondta, hogy ez a térség mindig is központi szerepet játszott az agrárvilágban, és a megyei agráriumot irányításban. Kiemelte: „történelmi lehetőségek előtt állunk, eddig soha nem látott források jutnak a magyar vidéknek”.

Szerző: Rittlinger Anita
Fotó: Rittlinger Anita