GreenUp – izraeli-magyar online webinárium

majort
2021. 04. 30., p – 11:44

A Föld Napja alkalmából Izrael Magyarországi Nagykövetsége, a Startup Campussal és a Külügyi és Külgazdasági Intézettel együttműködve, online esemény keretében mutatott be izraeli és magyar fenntarthatósági stratégiákat és megoldásokat.


A mezőgazdaságra, a fenntartható- és okosváros megoldásokra, valamint a városi mobilitásra fókuszáló webináriumot Izrael magyarországi nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a klímaváltozás hatásai ellen Izrael már jelentős lépéseket tett, de tisztában vannak azzal, hogy az egész világon szükséges egy erős összefogás ahhoz, hogy ne történjenek meg vagy enyhébben élhessük meg a jósolt folyamatokat. Izrael a vízkészletproblémára már meghozta saját megoldásait, a víztechnológiában élen járnak a világon, de olyan új trendek gyakorlatba ültetésével is, mint pl. az állati fehérje helyettesítése.

 
Az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) ügyvezető titkára, Patricia Espinosa, köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy egy Földünk van, egy életünk, ennélfogva az egyezményekben kijelölt célokat teljesítenünk kell, kezdve most a 2021-re kitűzött célokkal. 


Herzliya város (Izrael) Interdiszciplináris Központjának dékán professzora, Yoav Yair, a Földközi-tenger medencéjét és az egész világot érintő klímaváltozást mutatta be, annak lehetséges forgatókönyveit és sokkoló részleteit. Előadásában elmondta, hogy ezek a hatások már érezhetők és az eszkalálódását lenne szükséges sürgősen megállítani. Ehhez Izrael határozottan szeretne hozzájárulni, és bár sok intézkedést megtett már az ország, ez még messze nem elég.


Az agráriumban történő vízhasználat tekintetében Tom Lahad, az izraeli SupPlant társelnöke, a cég egyedülálló technológiáját mutatta be. A SupPlant egyedülálló AI-meghajtású rendszere fejlett algoritmust használ, amely elemzi a növények, a talaj és a meteorológiai szenzorok élő adatait, és öntözési ajánlásokká és cselekvésre alkalmas betekintésekké alakítja át. Az előadó a jól időzített öntözés fontosságát hangsúlyozta, amelynek meghatározására tökéletesen alkalmas ez a fejlesztés.

Forrás: https://supplant.me/
Forrás: https://supplant.me/

 

 

A Blue Deal jegyében Jörg Bauer, a Tungsram csoport vezérigazgatója is bemutatta a cég törekvéseit és fejlesztéseit az energiahatékonyság erősítése érdekében. 


Debrecen Smart City: Debrecen polgármester-helyettese, dr. Barcsa Lajos a város Smart City fejlesztési koncepcióját mutatta be a hallgatóságnak. Előadása kezdetén megemlítette, hogy a város több ponton kötődik Izraelhez: a többségében izraeli tulajdonban lévő TEVA Gyógyszergyár kapcsán, a várost Izraellel összekötő közvetlen repülőjáratok okán, valamint a többezer izraeli hallgató miatt is, akik a Debreceni Egyetemen tanulnak. Az Okos Város fejlesztési stratégia olyan megoldásokat kínál, amelyek megkönnyítik a debreceniek életét és élhetőbbé teszik mindennapjaikat. A koncepció az intelligens mobilitásra, a fenntartható energetikai megoldásokra, illetve a digitalizációra fókuszál.

A polgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy ha nincs intervenció, akkor semmi sem fog változni és nem érjük el fenntarthatósági céljainkat. Egyik részcélként azt fogalmazta meg, hogy csökkentsék a városi autóforgalmat és növeljék a közösségi közlekedést, ill. kerékpározást. Az elektromos autóhálózat kiépítésén is dolgoznak, bár még igencsak az elején járnak a folyamatnak. Népszerűsítik a forgalomkönnyítő applikációkat (pl. Waze), a parkolás automatikus fizetését lehetővé tévő applikációkat, valamint elhangzott, hogy a tömegközlekedésre az elektronikus jegyrendszer az országban Debrecenben került először bevezetésre. Zöld projekteket is elindított a városvezetés, zöld infrastruktúrafejlesztések, 10.000 fa ültetése és napenergiapark kialakítása van folyamatban.

Smart

Dervalics Ákos, az EIT Urban Mobility RIS HUB (SC Energy LLC) vezetője előadásában szintén élhető városi területeket elősegítő újításokról számolt be. Három applikációt (Datapolis, Robogaze és Volteum) mutatott be előadásában, amelyek adatokat gyűjtenek a lakosok viselkedésmintáiról, autóhasználatról, -forgalomról, elektromos autók esetében töltőállomások, útvonalak használatáról stb. Ezeket az adatokat pedig a városfejlesztők és különböző szolgáltatók fel tudják használni az igények minél széleskörűbb kielégítésére és ezáltal egy élhetőbb városi környezet kialakítására. Az előadó kifejtette, hogy a város lakóival együtt kell a nehézségekkel megküzdeni, de úgy, hogy az ne csak küzdés legyen, hanem öröm is. Fontos lenne, hogy az emberek maguk akarjanak változtatni és változni, de sajnos a viselkedésváltozás hazánkban még nagyon lassú és hiányzik az integrált gondolkodás – mondta el a cégvezető. Előadása zárásaként megjegyezte, hogy várják a csatlakozni kívánó városok jelentkezését, több partneri felhívást hirdettek meg, amire még szívesen fogadnának ajánlatokat.

Forrás: https://villanyautosok.hu/
Forrás: https://villanyautosok.hu/

A webináriumot Niles Fleischer, az AlgoLion vezérigazgatójának előadása zárta. A cég által kidolgozott AlgoShield nevű szoftver az elektromos autók akkumulátorának meghibásodásait jelzik előre. Megemlítette azt a szerencsétlen esetet, ahol egy önműködő Teslának kigyulladt az akkumulátora és két ember életét vesztette. A hasonló eseteket hivatott megelőzni ez a beépített program, ami természetesen nem csak járművek akkumulátorának veszélyeit hárítja el. 

GreenUp Algoshield
Forrás: https://www.israel21c.org

Az értékes előadásokat Baranyi Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese köszönte meg. Összegezve a webinárium tanulságait kiemelte, hogy innováció és befektetés nélkül nem érhetjük el a fenntarthatósági célokat. Izrael világszinten elöl jár ezeken a területeken és mi büszkék vagyunk, hogy partnerei lehetünk.

Forrás: Szőnyi Zsófia (Nemzetközi referens, MNVH)