Ora et labora – ima, munka és gazdálkodás Bakonybélben

A monostorokhoz ősidők óta tartoznak kertek. A Szent Mauríciusz Monostor gazdasága termékeivel és szolgáltatásaival az ezeréves bakonybéli bencés hagyomány alapján az egész ember fenntartható jólétét szolgálja mindenki életében, akivel közösségünk kapcsolatba kerül – vallja a bakonybéli bencés közösség gazdálkodási hitvallása.

A bakonybéli monostor kertje minősített biogazdálkodás, melyben szerzetesek, munkatársak, és önkéntesek dolgoznak. Az itt termesztett gyógynövényeken kívül a környező tájvédelmi körzet erdeiben és mezőin gyűjtött növényekkel is foglalkoznak a szerzetes atyák Baán Izsák perjel vezetésével. Kertjük gyümölcseiből hagyományos eljárással, adalékanyagoktól mentes monostori lekvárok és szörpök készülnek. A monostor kertjében jól megfér egymás mellett a gondosan ápolt gyógynövényes és gyümölcsös, valamint a zabolátlan természetnek teret adó arborétum. A történeti kert többszáz éves fái mellé az 1998-as újraalapítást követően új telepítések kerültek és kerülnek folyamatosan.

A szerzetesek a vizuális élményt, feltöltődést is segítik a gazdaságban, hiszen a pályázati forrásból felújított információs táblái és sétaútvonalai kikapcsolódást biztosítanak a természet kincsei iránt érdeklődőknek és a csendességre vágyóknak egyaránt. A megtermelt gyógynövényeik is piacra kerülnek, hiszen azokat teaként értékesíti, gyümölcsösük terményeiből pedig lekvárt, szörpöt készítenek a bakonybéli barátok.

A gyógynövények felhasználása a „hagyományos” termékek mellett új területekre is elkalandozik. Számos egyéb, gyógynövényes terméket is előállítanak a gazdaságban partnereik segítségével. Példaértékű, hogy a közösségnek az együttműködő partnereik általában olyan kis, családi vállalkozások, akik azonosulni tudnak a monostori gazdálkodás alapelveivel. Ennek köszönhető, hogy az új felhasználási területek olyan különlegességet partnerségben előállított kézműves termékeket jelentenek, mint a bio gyógynövényekből készülő gyógynövényes csokoládé a Pelle-Molnár Kft. segítségével, gyógynövényes sör a Cervisia Kft. közreműködésével, vagy gyógynövényes kozmetikumok Csorba Csaba, natúrkozmetikum-készítő műhelyében.

November a nyáron és ősszel megtermelt gyógynövények piaci előkészítésének a hónapja. A már említet kertben a bakonybéli szerzetesek termesztenek levendulát, lestyánt, bazsalikomot, citromfüvet, fodor- és borsosmentát, kakukkfüvet, zsályát, bíbor kasvirágot, körömvirágot, a mezőn bodzát, csipkebogyót, galagonyát, csalánt, orbáncfüvet, medvehagymát gyűjtenek. A gyógyfüveket a szárítópadlásokon fatálcákon kiterítve és fellógatva szárítják, majd leszárazzák és csomagolják. A látogatók a gyógynövényszárító padláson betekintést is kaphatnak a gyógynövények feldolgozásának folyamatába.

Gemmauríciusz Bronzműves Műhely – avagy a fémbe foglalt imádságok

A kézműves- és biogazdálkodás, helyi termékek mellett a szerzetesek „kisipari” tevékenységet is végeznek a bakonybéli monostorban. Vallják, hogy a keresztény szimbólumok, amelyeket közösségi tereinkben vagy testünkön viselünk, Krisztushoz és egymáshoz tartozásunkat jelölik. Ennek szellemében a műhelyben különböző népek, pl. magyar, orosz, ír, etióp és kopt ötvösművészek alkotásairól készítenek másolatokat. A régi korok és a kortárs művészek által megmintázott Krisztus-képek, keresztábrázolások az alkotók hittapasztalatát és szakmai igényességét tükrözik. A számos középkori és néhány kortárs szakrális műalkotás nemes másolatát cinkből, bronzból vagy ezüstből készítik el. Monostorukban a bencések - a vallásos giccs terjedését látva, némiképp ellenpontozva ezt a folyamatot - egy gondosan válogatott szakrális kisplasztika gyűjteményt hoztak létre. A katalógusban elsődlegesen kereszt-ábrázolások találhatók, különböző népek, pl. magyar, szláv, ír, etióp és kopt ötvösművészek műalkotásai. A számos középkori és néhány kortárs szakrális műalkotás másolatát cinkből, bronzból vagy ezüstből készítik el gondos kézimunkával, bronzmegmunkálással. A műtárgymásolatok nagyobbik része öntvény, kisebbik része veret.

Érdekesség, hogy az orosz fémikonokról - az előállítás technológiájára és lelkületére utalva - mondják: bronzba öntött imádságok. A monostor műhelyében 1999 óta készített másolatokról is elmondható: fémbe foglalt imádságok, melyek az alkotóművészek hittapasztalatát és szakmai igényességét tükrözik.

A múzeumokban és magángyűjteményekben fellelhető feszületek másolataival a bakonybéli bencés szerzetesek szeretnének hozzájárulni a családok istentiszteleti helyeinek kialakításához, a mellkeresztek vagy a kulcstartók pedig a keresztség misztériumára emlékeztetnek, mikor úton vagyunk.

A bakonybéli bencés monostor, a Szent Mauriciusz Monostor a felhasználóbarát és látványos webáruház mellett a közösség látogatóközpontjában kávézó, ajándékbolt, látogatóközpont várja a vendégeket, ahol a helyi termékek, ízek megvásárlása mellett lelki feltöltődést is kínálnak a turistáknak. A több pályázati forrásból, vidékfejlesztési mintaként is példaként állítható vallásturisztikai és lelkiségi központ jó példája annak, hogyan lehet ötvözni az eleven vallási közösség hitéletét, szigorú rendjét a helyi gazdaság, munkahelyteremtés és turizmus lehetőségeivel.

Forrás: Fábry Szabolcs János, Veszprém megyei területi felelős