Igazi kincs szervezetünknek a hazai mogyoró

Kincses István több mint 20 éve termeszt mogyorót Körösújfaluban. Azért választotta ezt a gyümölcsöt, mert kisebb az élőmunkaigénye, mint például a meggynek, vagy a szilvának és héjában akár 2–3 évig is eltartható. Ültetvényén, üzemében minden munkafolyamat gépesített.

– Belföldön elsősorban cukrászdáknak értékesítjük a gyümölcsöt, de jelentős a kivitelünk is Angliába – hangsúlyozta a termelő. – A hazai mogyoró olajtartalma 58–60 százalék, az Angliában termőnek ezzel szemben csak 46%. Mivel ez a növény nem önbeporzó, több fajtát termesztünk. Ezek: Római (olasz), Bolwilleri csoda (spanyol) és Érdi Bőtermő Nagy. Mostanában egyre többen kapnak kedvet a mogyorótermesztéshez, én pedig segítek nekik, nemcsak fajtaválasztással és termelési tanácsokkal, hanem akár az értékesítésben is.  

Kincses István elmondta, családjukban elsősorban süteményekbe használják a mogyorót, dió helyett is. Édesszájú a család, két gyermekük és hat unokájuk egyaránt.  

A ,,Vedd a hazait!” Program konyháján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködésének köszönhetően Kincses István mogyorós csirkét készített Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakáccsal, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnökével. Prohászka Béla elmondta, a mogyoró telítetlen zsírsavat, vagyis rendkívül fontos tápanyagot tartalmaz. Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása a tudósok szerint jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, de ezen felül is számtalan ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaz, melyek mind fontos részei akár a kiegyensúlyozott diétának is. Csirkével párosítva pedig különleges finomság.

Kincses István mogyorófáinak terméséhez immár a Termelői Kosár oldalon keresztül is hozzájuthatnak a vásárlók.

Forrás: Brlázs Róbert, Békés megyei területi felelős, fotó: unsplash